-
Als het gaat om energiegebruik zie je dat we zelf enigszins aan de knoppen kunnen zitten. Waarom doen we dat te weinig? Op basis van wetenschappelijke theorie kunnen we stellen dat het zelf kiezen voor doelen + positieve feedback krijgen, leidt tot verhoogde en verlengde motivatie. Dat is ook aangetoond in dit experiment.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0013916518811433?journalCode=eaba
Hierbij werden bewoners van meerdere panden die uitgerust zijn met allerlei sensoren, willekeurig verdeeld over een aantal groepen.
1. Motivatie workshop + realtime feedback display in huis (zie afbeelding)
2. Motivatie workshop + maandelijkse mail met feedback
3. Alleen realtime feedback
4. Alleen maandelijks emailIn de motivatie workshop werd gestuurd op persoonlijke motivatie, dus wat maakt het voor jou belangrijk? Vervolgens werd gekeken naar doelen die bij jou passen. Belangrijk is dat de mensen geen energierekeningen kregen, want dat was bij de huur inbegrepen. Er is GEEN financieel motief.
Het resultaat is dat er weinig verschil was tussen groep 2 tot en met 4. Alleen de eerste groep maakte verschil en bespaarde voor de periode dat ze gemonitord zijn (3 maanden), dagelijks 2 kWh aan energie. Op een gemiddeld gebruik van 9kWh is dat rium 20%. Gek genoeg bleek de besparing van warm waterverbruik, ook in conditie 2 plaats te vinden. Dus wel motivatie, geen noemenswaardige feedback.
Iedereen die bekend is met motivatie- , waarden- en doelsteltheorie weet dat de theorieën dit soort uitkomsten voorspellen, ook zonder economisch voordeel. We hebben alleen veel te weinig van dit soort experimenten en daarom vallen we terug in dwangmaatregelen met de aanmatigende houding dat we het beste voor hebben met de ander. Dat is extra verdrietig als het gaat om mensen die al verminderde zelfbeschikking hebben. Anderzijds kunnen we ook niet stellen dat maar vooral vertrouwen moeten hebben. We weten nl ook veel over waarom mensen (zichzelf) saboteren. Een aanpak moet over de hele breedte aansluiten op de menselijke drijfveren.
Is hiermee het bewijs geleverd? Nee, maar de wetenschappelijke theorie in relatie tot motivatie is heel solide. We moeten het alleen vertalen naar de praktijk en dat lukt niet altijd. Maar als we genoeg experimenteren dan kunnen we optimaliseren. Mensen zijn vrijwillig bereid om te veranderen. Mensen zijn vrijwillig beleid om offers te brengen. Mensen leven namelijk om samen te werken. Daarom moet ons mensbeeld veranderen van homo economicus naar homo collaboratus!
Menselijke drijfveren zijn oneindig fascinerend en vormen het hart van de opleiding Vitaliteitskundige. Meer info:
1 Share
Media
Photos
Videos
Audios
Files
Groepen
IPP20231201
Public Group
Café persoonlijk leiderschap
Private Group
Intervisie vitaliteitskundige
Private Group
Recent Posts

Polyvagaaltheorie is fictie
- 29 maart 2023

Connect community, welkom!
- 27 februari 2023

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?
- 29 januari 2023