• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 maand, 2 weken geleden

  Het fluiten van vogels heeft een positief effect op onze gemoedstoestand, zo suggereert een recent observationeel onderzoek.

  https://www.nature.com/articles/s41598-022-20207-6

  Het betreft een zogenaamde experience sampling method (ESM) met een app, waarbij je op gezette tijden een aantal vragen krijgt voorgeschoteld waaronder: Zijn er vogels in de buurt en hoe voel je je? Daarnaast werd ook gevraagd of men bomen zag of water.

  Er waren 1.200 deelnemers waarvan 71% vrouw tussen de 16 en 80 jaar. De gemiddelde leeftijd was 34 jaar.

  Er was over het algemeen een positieve correlatie tussen het horen van vogels en een betere gemoedstoestand. Ook bij patiënten met depressie en angststoornissen. Dat effect bleef overeind, als er gecorrigeerd werd op bomen en water. Het was dus niet alleen de omgeving.

  Omdat er meerdere malen per dag een ‘check’ plaatsvindt, kon men ook een idee krijgen van het aanhoudend effect. Dat werd ook gevonden. Het was weliswaar minder sterk dan in het moment, maar hield wel tot 8 uur na het moment aan. Blootstelling aan natuurgeluiden, heeft dus een mogelijk positief effect op de gemoedstoestand, ook bij psychische gezondheidsklachten.

  Hoe je omgaat met emoties kun je leren in de module Emotieregulatie, onderdeel van de opleiding Klinische vitaliteitskundige waar je ook leer omgaan met psychische gezondheidsklachten. Meer info:

  Emotieregulatie

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  #natuur #psychischegezondheid #emotie #vogel #geluid

  1 Share