• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 maand, 2 weken geleden

  Moet je rekening houden met je menstruele cyclus en daarmee je hormonen als je de beste resultaten wilt behalen met krachttraining?

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37033884/

  Het wordt vaak geopperd op basis van twee klassieke onderzoeken, maar daar zaten weinig deelnemers in. Tussentijds zijn er tientallen onderzoeken verschenen, die geanalyseerd zijn in 5 reviews. In deze meest recente analyse worden de reviews bestudeerd en blijken 3 van de 5 geen effect te tonen van menstruele periodisering om sterker te worden. Je hoeft dus niet te wachten op vermeende piektijden in de hormonale cyclus voor het beste resultaat. De overige twee reviews suggereren een mogelijk effect, maar die hebben te weinig deelnemers. Dat vermindert de betrouwbaarheid aanzienlijk.

  Daarnaast is het duidelijk dat de menstruatiecyclus zelden consistent is en dat maakt het programmeren nogal complex. Het is daarom veel handiger om volumes en inspanning af te stemmen op basis van hoe je je voelt die dag en hoe je je voelt na de eerste set(s).

  Hoe je een training programmeert en periodiseert kun je leren in onze module Functioneel Trainen, onderdeel van de opleiding PT Essentials. Meer info:

  Module Functioneel Trainen

  Opleiding PT essentials

  #krachttraining #menstruatie #fitness #hormonen

  1 Share