• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  2 maanden, 1 week geleden

  Niemand vindt sociale afwijzing fijn, maar mensen met een depressie hebben er extra problemen mee. Dat is op zich kenmerkend aan depressie, aangezien men gericht is op negativiteit en zelfs dan is de schok groot als de voorspelling uitkomt. Mensen met depressie voelen zich ook vaak minder verbonden. De vraag is of er een neurobiologische reden voor is.

  https://www.nature.com/articles/mp2014185

  De onderzoekers lieten 17 mensen met depressie en 18 gezonde mensen een date uitzoeken die hen vervolgens afwees. De deelnemers werden gescand en bij de gezonde mensen werden opioïden aangemaakt, natuurlijke pijnstillers. dat gebeurde bij mensen met depressie aanzienlijk minder. De mensen met depressie waren erna ook minder gemotiveerd.

  Wanneer hen verteld werd dat hun date had geaccepteerd, waren ze net zo blij als de gezonde mensen. Dat effect was echter van korte duur. Het is mogelijk dat iemand terugvalt in de negatieve modus uit zelfbescherming wat depressie mogelijk is. Hoewel er bewijs is dat serotonine een rol speelt bij depressie, is het goed om te begrijpen dat er een hele interactie is van allerlei stoffen bij dit complexe ziektebeeld.

  Meer over dit onderwerp leer je in de opleiding Klinisch vitaliteitskundige. Meer info:

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  #depressie #binding #opioide

  1 Share