• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    1 jaar geleden

    Geld maakt gelukkig, maar het effect is beperkt, zo stelde de groep van Daniel Kahneman in 2010, maar Matthew Killingsworth kwam in 2021 tot een andere conclusie. Ze gingen om de tafel zitten en vonden de oorzaak van het verschil.

    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2208661120

    Het idee dat geld gelukkig maakt, maar tot zekere hoogte wordt de Easterlin paradox genoemd. Zie afbeelding. Het gehanteerde plafond van Kahneman ligt rond de 75.000 dollar (A). Killingsworth zag zelfs een toename tot ver boven de 200.000 dollar (B).

    Kahneman gebruikt Gallup data, die dichotomisch is. Wel of niet gelukkig gisteren, terwijl Killingsworth een deelnemersgroep veschillende malen op willekeurige tijdstippen vroeg wat ze voelden en een glijdende schaal hanteerde in plaats van wel of niet gelukkig.

    Het betekent dat er geen easterlin paradox is, maar dat je gelukkiger wordt van meer geld als je al gelukkig bent. Hier zitten zo ontzettend veel lessen in die ik beknopt zal bespreken.

    1. Kahneman is een held

    Dat is niet omdat hij belangrijke zaken heeft ontdekt, omdat het meeste nl is ontkracht. Het is ook niet vanwege het boek ‘Ons feilbaar denken’, want dat is een afschuwelijk boek. Het staat vol fouten en het is langdradig. Kahneman is een held, omdat waarheidsvinding bij hem op nummer 1 staat. Hij gebruikt zijn status en daarmee macht om slecht onderzoek te ontkrachten, ook als het zijn eigen onderzoek betreft. HELD!!!!

    2. Start met een wetenschappelijke theorie

    Dit soort onderzoek is eigenlijk afschuwelijk, omdat ze niet starten met een wetenschappelijke theorie. In dit geval de Goal content theorie, die stelt dat ELK doel, het welbevinden opstuwt, maar niet in dezelfde mate. Veel belangrijker nog is dat het draait om de mix van doelen. Zo’n juist mix leidt tot wat wij duurzame vitaliteit noemen. Geld verdienen is een prima doel, tot het dominant wordt. Het probleem is echter als je ongelukkig bent, dat dit al snel het dominante doel wordt. Als dit het dominante doel blijft, ook na succes dan word je zelfs ongelukkiger. Dit wordt het escalatie effect genoemd. De vermeende serendipiteit van Killingsworth kon dus voorspeld worden met wetenschappelijke theorie.

    3. Methodologie

    Als onderzoeken elkaar tegenspreken dan is er bijna altijd een kwalitatief verschil in methodologie, dus hoe je het onderzoek opzet.

    4. Arm zijn is toxisch

    Als je arm en ongelukkig bent, gaat geld verdienen je prioriteit worden. Als dat onbereikbaar blijkt dan word je ongelukkiger. Lukt het wel dan loop je mogelijk tegen het Easterlin paradox en vlakt je geluk al snel weer af. Als geld verdienen erna dominant blijft, dan word je overigens nog ongelukkiger. Dit wordt het escalatie-effect genoemd.

    5. Richt je op waardigheid!

    Richt je niet op geluk, maar op waardigheid. Download de whitepaper over hoe waardigheid leidt tot duurzame vitaliteit.

    Whitepaper Homo Collaboratus – De essentie van duurzame vitaliteit

    Neem eventueel ook contact op met een vitaliteitskundige via de BOvV of volg zelf de opleiding tot vitaliteitskundige.

    Meer info:

    Opleiding Vitaliteitskundige

    Home

    #waardigheid #vitaliteit #geluk #wetenschap

    1 Share