• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 week, 4 dagen geleden

  Post exertional Malaise (PEM) is de disproportionele aanslag op energieniveaus die iemand ervaart na een lichte inspanning. Het is wat Myalgisch Encephalomyelitis (ME) scheidt van het veel generiekere Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS).

  https://www.mdpi.com/1648-9144/59/3/571

  De onderzoekers vroeger 80 mensen met ME om deel te nemen en daar stonden 60 gezonde mensen tegenover. Ze moesten twee maal een inspanningstest afleggen met 24 uur verschil tussen de twee testen. Vervolgens werd gekeken naar hersteltijd. Die bleek voor gezonde mensen gemiddeld 2 dagen, terwijl deze voor de ME groep gemiddeld 2 weken duurden.

  Het rapport bevat geen inspanningsfysiologische waarden, omdat deze op een ander tijdstip gepubliceerd gaan worden, maar het verschil in het onderzoek in hersteltijd sluit aan bij de anekdotes. ME kenmerkt zich door PEM.

  De vraag is waarom en daar heeft men het antwoord nog niet op. Heel recent werden mensen met 10 ME gescand met de krachtigste MRI die er bestaat (T7). Daarnaast werden ook 8 mensen met long COVID en 10 gezonde mensen gescand. Zowel patiënten met ME en long COVID bleken meer volume te hebben in hun breinstam, waar veel van de fysiologische functies worden geregeld. Men begint daarmee steeds meer verschillen te vinden. Nu moet men zien of die verschillen de symptomen kunnen verklaren. Maar Long COVID onderzoek is een zegen voor patiënten met ME.

  Dit is een onderwerp in de specialisatie Klinisch van de vitaliteitskundige, waar we je leren hoe je om kunt gaan met chronische ziekten en ook aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

  Meer info:

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #ME #longcovid #klinisch #inspanningsfysiologie #mri #PEM

  1 Share