• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 week, 6 dagen geleden

  Biedt het Mediterrane dieet bescherming tegen dementie? In een van de betere observationele onderzoeken, de UK Biobank, proberen wetenschappers deze vraag te beantwoorden.

  https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3

  Ze hebben 60.000 deelnemers uit de UK Biobank poel van 500.000 deelnemers gehaald en een 24-uur recall gedaan naar wat men de dag ervoor gegeten heeft. Die antwoorden hebben ze verdeeld over ruim 200 soort producten. Dit hebben ze in 2009 gedaan en vervolgens ze hebben in 2011 de mensen teruggevraagd om dit elk kwartaal te doen via hun thuiscomputer en dat hebben ze tenminste 5 maal gedaan. Op deze wijze neemt de betrouwbaarheid van de rapportage toe.

  Het eetpatroon van deze mensen hebben ze vervolgens langs een MEDAS index gelegd, waarmee je vast kunt stellen in hoeverre het patroon overeen komt met het Mediterrane voedingspatroon. Daarnaast hebben ze de genetische gegevens van deze mensen en weten dus of ze genetisch gevoelig zijn voor dementie.

  De groep die het meest hield aan het Mediterrane dieet had een absolute 0,55% lagere kans op dementie en dat vertaalt zich naar 23% relatieve kans vermindering. De mensen die zich het meest hielden aan het Mediterrane dieet waren slanker, vooral vrouwen en fysiek actiever. Men probeert daar op te corrigeren, maar het zijn signalen dat men over het algemeen gezonder leeft. Het is dus nog maar de vraag of het toe te schrijven is aan het voedingspatroon. Toch is dit een van de betere onderzoeken, omdat de inventarisatie beter is dan gemiddeld en men heeft kunnen corrigeren op genetische invloeden. Er is ook weinig reden om aan te nemen dat het Mediterrane dieet nadelige gevolgen heeft. Het is daarom zeker het verkennen waard.

  Meer leren over hoe wat een gezonde leefstijl is en hoe je het kunt volhouden kun je in onze module Healthcoach. Meer info:

  Healthcoach

  #mediterranedieet #voeding #dementie #preventie #leefstijl

  1 Share