• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 week, 6 dagen geleden

  Er zullen weinig mensen twijfelen aan het idee dat iedereen zowel biologische als psychologische behoeften heeft. Heel vaak is er de onterechte veronderstelling dat de biologische behoeften veel belangrijker zijn dan de psychologische.

  Als de biologische behoeften zoveel belangrijker zijn, dan verklaart dat niet waarom (Amerikaanse) gevangenen proberen de isolatiecel te mijden waar ze gevoed worden en geen kans lopen op fysiek geweld. Het verklaart ook niet waarom mensen zichzelf uithongeren of juist overeten om een bepaalde sociale status te verwerven. Zo zijn er aanwijzingen dat men kiest voor een XL menu om statusredenen. Het geeft weer eens aan, hoe oppervlakkig, zoiets als de suikertaks is, die nergens ter wereld heeft geleid tot het minderen van obesitas.

  Autonomie is bijvoorbeeld zo’n psychologische behoefte en jaren rond de armoedegrens leven leidt tot roofbouw, vergelijkbaar met jaren vitaminetekort. Hetzelfde geldt voor je leven lang denken dat niemand op je zit te wachten omdat je niets kunt. Er verandert iets aan je als mens, wat je niet even repareert door een keuze te maken. We moeten accepteren dat de situatie is ontstaan door jaren of zelfs generaties aan biologische en psychologische roofbouw. Dat repareer je ook niet met zingeving, want dat is net zo oppervlakkig als de suikertaks. Jezelf een verhaaltje vertellen waarom het lijden goed is, terwijl je er niet voor kiest, is geen zingeving maar coping. Het heeft ook een waarde, maar verwar het niet met zingeving.

  De eerste stap naar een betere maatschappij is de emancipatie van de basisbehoeften. De psychologische zijn dus net zo belangrijk als de biologische. De tweede stap is erkennen dat veel afhangt van toeval zoals je IQ, de postcode waar je wieg stond en zelfs je lengte. De derde stap is erkennen dat iedereen pech heeft en fouten maakt, alleen sommigen beginnen met -10 punten, terwijl anderen met +30 voorsprong het leven starten, ook in NL.

  Als we in staat zijn om dat dominante meritocratische beeld bij te stellen, dan is er meer ruimte voor compassie en zal dat het streven naar ‘de beste versie van jezelf’ meer richting geven naar ‘de nobelste versie van ons’. Dit is hoe wij onze studenten opleiden. Als je daar meer over wilt leren dan kun je de los te volgen module Toegepaste Ethiek volgen of de volledige opleiding Vitaliteitskundige. Meer info:

  Toegepaste Ethiek

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #basisbehoeften #psychologie #biopsychosociaal #meritocratie #toeval