• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 week, 6 dagen geleden

  Er is veel onderzoek gedaan naar autonoom en gecontroleerde wijze van opvoeden, maar meestal vanuit het perspectief van de kinderen. De onderzoekers wilde weten of dit andere resultaten zou opleveren, als ook de zijde van de moeder wordt geïnventariseerd.

  https://link.springer.com/article/10.1007/s10964-022-01722-1

  Het gaat hier om een Japans onderzoek en de vragenlijsten werden eind 2019 afgenomen met een follow-up vier maanden later, net voor de COVID-19 pandemie van start ging.

  Er bleek een discrepantie te zijn tussen de wijze waarop de opvoedstijl werd gepercipieerd. De correlatie in perceptie tussen moeder en adolescent kind was laag en matig. De mate waarin de moeder dacht autonoom op te voeden was echter doorslaggevend, ook al was dat verschil klein. Autonome steun bleek de psychologische basisbehoeften te bevredigen van het kind, ongeacht wat het kind vond van de opvoedstijl.

  Indien er sprake was van een gecontroleerde opvoedstijl, waarin minder geluisterd wordt naar kinderen in beslissingen die het kind aan gaan, dan neemt de kans op depressieve symptomen toe. Autonomiesteun vanuit de ouders is daarom belangrijk.

  Dit gaat onderwerp gaat weliswaar over opvoeden, maar als het gaat om goede relaties in bredere zin dan kun je veel meer leren in onze opleiding Vitaliteitskundige. Meer info:

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #opvoeding #zdt #autonomie #depressie #adolescent