• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    4 maanden geleden

    Het drinken van een kopje koffie in de ochtend, samen met de cafeïne, zorgt ervoor dat mensen zich alerter voelen. Hoewel cafeïne op zichzelf, bijvoorbeeld in tabletvorm, enige activerende effecten in de hersenen veroorzaakt, is er iets bijzonders aan de zintuiglijke ervaring van koffiedrinken wat de volledige stimulerende ervaring veroorzaakt.

    Cafeïne op zichzelf activeert gebieden in de hersenen die ons van een rusttoestand naar een energieke staat helpen gaan. Echter, de volledige ervaring van een kopje koffie activeert ook gebieden in het executive control netwerk die belangrijk zijn voor geheugen, zelfbeheersing en het bereiken van doelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer mensen alleen cafeïne krijgen zonder koffie te drinken, deze gebieden in de hersenen niet activeren.

    Deze conclusies zijn afkomstig van een onderzoek waarbij de hersenen van 47 regelmatige koffiedrinkers werden gescand voor en na het krijgen van alleen cafeïne of een kopje koffie. De acute consumptie van koffie verminderde de functionele connectiviteit tussen hersengebieden van het default mode-netwerk, een netwerk dat geassocieerd wordt met zelf-referentiële processen wanneer deelnemers in rust zijn. De functionele connectiviteit tussen de somatosensorische/motorische netwerken en de prefrontale cortex werd ook verminderd, terwijl de connectiviteit in gebieden van het hogere visuele en het rechter executive control netwerk toenam na het drinken van koffie. Met andere woorden, waren de proefpersonen na het drinken van koffie meer klaar voor actie en alerter op externe stimuli.

    Cafeïne op zichzelf had dus enige activerende effecten, maar bood niet de volledige stimulans. Hoewel sommige van de effecten die we vonden werden gereproduceerd door cafeïne, kunnen we verwachten dat andere cafeïnehoudende dranken sommige van deze effecten delen. Niettemin waren bepaalde effecten specifiek voor het drinken van koffie, waarschijnlijk veroorzaakt door factoren zoals de specifieke geur en smaak van de drank, of de psychologische verwachting die geassocieerd wordt met het consumeren van die drank.

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2023.1176382/full

    Eten en drinken wordt beinvloed door psychoneurobiologische factoren. Welke dat zijn kun je leren in onze los te volgen module Leefstijlzorg. Meer info:

    https://chivo.nl/leefstijlzorg

    #koffie #cafeine #prestatie

    Postlink: https://chivo.nl/connect/p/1165/

    1 Share