Dik door laag rustmetabolisme?

door | sep 12, 2017 | Leefstijl, Personal Trainer, Vitaliteitscoach |

Het basaal rustmetabolisme (BMR) tussen mensen verschilt, ook bij gelijk gewicht. Een laag rustmetabolisme zou ervoor zorgen dat je aankomt, zo wordt algemeen verondersteld, want je verbrandt immers minder.

 

 

 

Er werd een rustmetabolisme van meer dan 700 deelnemers vastgesteld

Er zijn wat onderzoeken die een laag rustmetabolisme correleren met toekomstig overgewicht, maar die zijn klein van opzet, met een korte follow-up en/of vaak gemeten met erbarmelijke apparatuur. Een onderzoeksteam wilde dit daarom eens goed aanpakken. In plaats van tientallen deelnemers wisten ze 757 gewichtsstabiele deelnemers te verzamelen, die al in diverse onderzoeken zaten waar het rustmetabolisme werd gemeten. Dit gebeurde met gasademanalyse apparatuur onder een kap op een nuchtere maag. De lichaamscompositie werd met behulp van een DEXA vastgesteld.

Tot 500 kcal verschil per dag tussen de groep met hoogste en laagste rustmetabolisme

Na correctie op vet- en vetvrije massa en gewicht werd de groep verdeeld op basis van BMR clusters. De 15 procent met de hoogste en laagste metingen die werden eruit gefilterd en gevolgd. Deze twee uitersten bestonden bij elkaar uit 163 deelnemers en verschilden na correctie meer dan 500 kcal per dag in BMR. Na gemiddeld 9 jaar werd er gekeken naar de gewichtstoename van deze twee groepen. Men had verwacht dat de groep met de laagste BMR het meest in gewicht zou zijn aangekomen, maar dit bleek niet het geval te zijn. BMR was helemaal geen voorspellende waarde voor toekomstig gewicht. Je wordt dus niet dikker van een laag BMR.

Als men aankomt dan eet men teveel

Conclusie
Het resultaat ligt in lijn met de verwachting, omdat het niet gaat om energie uit of alleen energie in. Het gaat om de energiebalans en die dicteert dat het niet uitmaakt of je een lagere BMR hebt, maar of je voeding daarop aangepast is. Als men aankomt en het is geen vocht, dan eet men teveel, ongeacht het BMR. Het draait dus vooral om alle factoren buiten de BMR om.

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische Leefstijl':

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Zijn er mensen die niet tegen koolhydraten kunnen en zou dat de reden zijn waarom ze diabetes krijgen? Steeds vaker spreekt men van koolhydraatintolerantie, zo ook in een recent onderzoek van de Ohio universiteit. Deze mensen zouden gebaat zijn bij een...

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Ruim 30 geneeskundigen, hoogleraren en economen pleiten voor een radicale verandering in de gezondheidszorg om de diabetesepidemie te keren. Ze ondertekenden een brief die gepubliceerd werd in de NRC, waarin ze beschrijven hoe het breed implementeren van...

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

In de gezondheidszorg lijkt men ervan overtuigd dat koolhydraatarm ook wel bekend als lowcarb noodzakelijk is bij de bestrijding van diabetes type 2 Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Anthanont P (2016), Jensen MD. Does basal metabolic rate predict weight gain? Am J Clin Nutr. 2016 Aug 31.