• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    1 jaar geleden

    Feiten zijn feiten, maar ze hebben context nodig om ze te kunnen waarderen. Dat geldt ook voor accijnzen van tabaksproducten. Die accijnzen zelf zijn namelijk ook schadelijk en Australië is daar een extreem voorbeeld van. Daar kost een pakje sigaretten (20 stuks) nu 25 euro.

    In de afbeelding zie je hoe het effect is van een prijsstijging per gemiddeld drie jaar, over een periode van 17 jaar. Het gaat om de bovenste blauwe lijn. Die daalt niet evenredig, maar kent plateau’s en veert soms zelfs terug. Die lijn gaat over de armen in Australie, de groep die de accijnzen niet kan veroorloven, maar minder snel stoppen en veel vaker terugvallen.

    https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30223-3/fulltext

    Uiteindelijk daalt de prevalentie van rokers, maar de vraag is ten koste van wat? De armen geven 3 maal meer uit naar inkomen aan tabakswaren dan de hogere inkomens. Het gaat ten koste van andere basisbenodigdheden. Ze hebben vaker (financiële) stress en maken van roken een prioriteit blijkt uit interviews.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26116583/

    Een interviewserie uit Nieuw Zeeland, waar een pakje sigaretten 22 euro kost, constateert men het volgende om het roken vol te houden:

    1. Maaltijden overslaan
    2. Alternatieve voedingsmiddelen zoeken
    3. Rekeningen later betalen

    Dat is routineus gedrag en al erg genoeg, maar de allerarmsten geven aan te blijven roken, ongeacht de (financiële) consequenties.

    In Nederland is het niet veel anders. In een recent onderzoek uit Maastricht gaf de helft van de rokers aan dat ze pas zullen stoppen als een pakje 60 euro kost!

    https://nos.nl/artikel/2406745-helft-rokers-stopt-pas-als-pakje-sigaretten-60-euro-kost

    Wij zijn natuurlijk tegen roken, maar stoppen met roken is geen doel. Gezondheid van alle mensen verbeteren is een doel. We moeten vooral het doel en het middel niet met elkaar willen verwarren. Dat geldt voor alle leefstijlinterventies, aangezien ze allemaal potentieel schadelijke neveneffecten kennen. Als helpen het doel is, dan moeten professionals niet alleen geïnformeerd zijn, maar er ook eerlijk over zijn.

    De waarheid is dat de mensen die accijnzen kunnen veroorloven, sneller stoppen, omdat ze het zien als een serieus signaal en daar ook de mentale bandbreedte voor hebben. De mensen die de accijnzen niet kunnen veroorloven, gaan net zolang door tot ze financieel gewurgd zijn en de schade tot dat punt wordt gemakshalve genegeerd. Wij zien met de beste wil van de wereld niet wat dit nog te maken heeft met gezondheidsbevordering. Dit is sturen op een Cartesiaanse tweedeling, terwijl men graag spreekt van een biopsychosociaal model.

    De vraag is natuurlijk waarom men in verzet blijft. In het Nieuw Zeelandse onderzoek staat het letterlijk:

    “Despite trying to quit, most had failed to become smokefree and felt victimised by a punitive policy system that coerced change without supporting it.”

    Dit gaat over sociale waardigheid, de minimale norm van beschaving, maar die geldt niet voor de armen! Een ander woord voor beschaving is collectieve waardigheid. Er is niets collectiefs aan, als één groep disproportioneel getroffen wordt. De vraag is of er niet een betere aanpak is, waaronder het actief de wijk in gaan om mensen te helpen met stoppen.

    Hoe je mensen helpt met het stoppen met roken, leer je in onze module Healthcoach of Leefstijlzorg (voor paramedici).

    Meer info:

    – (@) 21 augustus 2023

    Feiten zijn feiten, maar ze hebben context nodig om ze te kunnen waarderen. Dat geldt ook voor accijnzen van tabaksproducten. Die accijnzen zelf zijn namelijk ook schadelijk en Australië is daar een extreem voorbeeld van. Daar kost een pakje sigaretten (20 stuks) nu 25 euro.In de afbeelding zie je hoe het effect is van een prijsstijging per…Read More– Redactie Chivo (@redactiechivo) 4 maart 2023

    #waardigheid #vitaliteit #tabak #accijns #healthcoach #leefstijl #beleid #ses #sss #accijns #roken #biopsychosociaal #chivo.nl/accijns

    1 Share