• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    1 jaar geleden

    Een mooi artikel over de voortgang in onderzoek naar neuroimmunologie. Stel je voor dat je de tegmentalis ventralis (VTA) stimuleert, een gebied dat onderdeel uitmaakt van het beloningsysteem, heeft dat dan effect op het immuunsysteem?

    https://www.nature.com/articles/d41586-023-00509-z

    In een onderzoek met muizen die een hartinfarct hadden ondergaan, werd een deel behandeld met breinstimulatie. Na obductie bleek dat de muizen waarvan de VTA werd gestimuleerd, aanzienlijk minder littekenweefsel hadden op het hart.

    Het artikel bevat meerdere voorbeelden en maakt speculatieve en rationele links naar psychologie. Ik zag in sommige discussies het begrip psychoneuroimmunologie vallen, maar dit artikel gaat vooral over neuroimmunologie.

    We hebben vaak geschreven over dat ziektesymptomen ook kunnen blijven bestaan als een pathogeen is geneutraliseerd. In dit artikel wordt gerefereerd naar stimulatie van het mediale preoptische gebied in de hypothalamus. Koorts en verlies van eetlust, zijn dan het gevolg. Wat we niet weten is of er daarnaast andere triggers zijn om dit te activeren of in stand houden. Een voorbeeld waar we veel over schrijven, is dat mensen met een lage subjectieve sociale status, een heftigere immuunrespons vertonen op een sociale stressor dan iemand met een hoge subjectieve sociale status.

    We weten ook dat veel stemmingsstoornissen een immunologisch component hebben. Daarnaast weten we dat patiënten die reuma, een ontstekingsziekte, die afzien van medicatie een 3 maal grotere kans op een hartaanval hebben, maar ook depressieve symptomen kunnen ontwikkelen. Dit is allemaal niet nieuw, maar langzamerhand vindt men steeds meer de neuroimmunologische paden.

    We weten dat een infectie kan leiden tot hypersensitisatie van bijvoorbeeld nociceptie waardoor pijn sneller of intensiever gevoeld kan worden. Die overgevoeligheid verdwijnt niet per se als de infectie geneutraliseerd is. Ik heb mij daarom altijd verzet tegen het idee dat als iemand een trauma heeft gehad, dat het trauma dan ook de oorzaak is van de symptomen. Het is nl nog maar de vraag of er geen fysiek startpunt moet zijn. Dat traumatherapie invloed kan hebben op de symptomen is logisch, aangezien ELKE ziekte biopsychosociale factoren heeft.

    Dit alles betekent dat een virale infectie, al dan niet met aanvullende factoren, een aandoening als long COVID kan verklaren of chronische pijn, ook als men geen biomedische oorzaak kan vinden. Dit artikel moet gekoppeld worden aan de literatuur van interoceptie en dan krijg je meer puzzelstukken die in elkaar passen waarmee je een echt integraal biopsychosociaal model kunt bouwen. Onze expertise ligt in de benadering van de ‘zachte’ kant, maar we houden de neuroimmunologische ontwikkelingen bij, zodat we beter begrijpen hoe interventies effect hebben.

    Het is heel duidelijk dat we met deze vorderingen binnen afzienbare tijd, na 4 eeuwen, daadwerkelijk afscheid gaan nemen van het Cartesiaanse tijdperk.

    Dit is een belangrijk onderwerp in onze opleiding Klinische vitaliteitskundige, waar je niet alleen verdieping krijgt in de mechanismen, maar ook om kunt zetten in een concrete aanpak. Meer info:

    https://chivo.nl/klinisch/

    #neuroimmunologie #klinisch #psychosomatisch #psychoneuroimmunologie

    1 Share