Is zoet de grote verleider?

door | dec 12, 2016 | vitaliteit, Voeding | 0 Reacties

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker. Deze zou verslavend zijn. Het is inmiddels duidelijk dat daar meer bewijs tegen is dan voor. Daarom gooien sommigen het over een andere boeg en denken dat het uitsluitend gaat om de zoete smaak, die zou namelijk overeten uitlokken. Laat dat nu ook al wetenschappelijk getoetst zijn.

Er is geen gewichtsverschil tussen mensen die water drinken of non-calorisch gezoete dranken

Als het uitsluitend zou gaan om de zoete smaak, dan kan men dat wetenschappelijk uitstekend testen met niet-calorische zoetstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld gezoete niet-calorische dranken verstrekken aan een groep, terwijl een andere groep alleen water krijgt zonder dat men verdere dieetadviezen verstrekt. Dit is al meerdere malen getest met verschillende typen zoetstoffen. Er blijkt na verloop van tijd geen gewichtsverschil te zijn tussen de groepen (Roger PJ 2016). Zoet lokt dus geen overeten uit.

Mensen die wel zoet krijgen zijn succesvoller met afslanken

Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de gezoete dranken leiden tot een marginaal lager gewicht (Roger PJ 2016). Dit klinkt bizar, maar een interessant ander onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor dit fenomeen. Daarin werden twee groepen op 1.400 kcal gezet en hoewel ze in de eerste helft gelijk opgingen (16 weken), bleek een groep erna weer in gewicht toe te nemen. Ze hielden het gewoonweg niet vol. De groep die het wel volhield, die kreeg elke ochtend voor 300 kcal iets lekkers, meestal zoet en vol met suiker (koekjes, cake, ijs, donuts, chocolade, etc.). Dat was het enige verschil tussen de groepen. Zoet kan dus helpen met afslanken.

Een specifiek macronutrient in de ban doen heeft tot niets geleid, waarom denken we dat het met een smaak wel succesvol zal zijn?

Conclusie
We hoeven de drang naar zoet niet te bestrijden, sterker nog. Elke vorm van restrictie leidt tot meer focus (schaarstehypothese). In het begin lijkt dat vruchten af te werpen (focusdividend), maar het is niet vol te houden. Specifieke voedingsmiddelen in de ban doen heeft niet tot iets geleid, specifieke macronutrienten in de ban doen eveneens niet. Waarom denken we dat een specifieke smaak in de ban doen een ander effect heeft? Het is onlogisch en bovendien wetenschappelijk ontkracht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij overeten en daarom is het beste dieet vooral het dieet dat je kunt volhouden. De rest is vooral marketing!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

‘The China Study’ – Red jezelf, word veganist?

  Het onthouden van consumptie van dierlijke producten, zoals veganisten doen, wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Veel veganisten zijn meer bewust bezig met gezondheid en daardoor roken en drinken ze minder dan gemiddeld. Ze zijn ook vaak (lichamelijk)...

Hoe bruikbaar is de Bravermantest?

Volgens Dr. Eric Braverman vloeien veel van onze gezondheidsklachten voort uit een disbalans van neurotransmitters. Hij ontwikkelde een vragenlijst, de zogenaamde Bravermantest, waarmee een dergelijke disbalans vastgesteld zou kunnen worden, die vervolgens leidt tot...

De glycemische index (GI) is nutteloos?

Het lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel te bewaken. Dat kan het lichaam uitstekend, maar op één of andere wijze vinden we het nodig om ons lichaam constant te micromanagen. De glycemische index/last is zo'n stuk gereedschap om ons lichaam...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Wijzigingen opleidingen vitaliteit 2019

  Het vak vitaliteit is nog jong en hoewel de markt nog bezig is om de contouren te ontdekken, zijn wij deze al geruime tijd stevig aan het inkleuren. Er is bij ons geen misverstand over wat vitaliteit is en wat vitaliteitsprofessionals doen. De identiteit staat...

Positieve psychologie deel 7: 20 jaar jong, tijd voor een feestje?

Psychologie is de studie van het menselijk gedrag en de laatste honderd jaar toch vooral van ziekelijk gedrag. Hoewel er natuurlijk wel onderzoeken plaatsvonden die methoden onderzoeken om ons zelf te verbeteren, zijn die ondergesneeuwd geraakt. Vanaf 1998 veranderde...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Jakubowicz D (2012), Froy O, Wainstein J, Boaz M. Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Steroids. 2012 Mar 10;77(4):323-31. Epub 2011 Dec 9.
  • Rogers PJ (2016), Hogenkamp PS, Graaf C de, e.a. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity (2016) 40, 381–394..

Share This