Is zoet de grote verleider?

door | dec 12, 2016 | vitaliteit, Voeding | 0 Reacties

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker. Deze zou verslavend zijn. Het is inmiddels duidelijk dat daar meer bewijs tegen is dan voor. Daarom gooien sommigen het over een andere boeg en denken dat het uitsluitend gaat om de zoete smaak, die zou namelijk overeten uitlokken. Laat dat nu ook al wetenschappelijk getoetst zijn.

Er is geen gewichtsverschil tussen mensen die water drinken of non-calorisch gezoete dranken

Als het uitsluitend zou gaan om de zoete smaak, dan kan men dat wetenschappelijk uitstekend testen met niet-calorische zoetstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld gezoete niet-calorische dranken verstrekken aan een groep, terwijl een andere groep alleen water krijgt zonder dat men verdere dieetadviezen verstrekt. Dit is al meerdere malen getest met verschillende typen zoetstoffen. Er blijkt na verloop van tijd geen gewichtsverschil te zijn tussen de groepen (Roger PJ 2016). Zoet lokt dus geen overeten uit.

Mensen die wel zoet krijgen zijn succesvoller met afslanken

Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de gezoete dranken leiden tot een marginaal lager gewicht (Roger PJ 2016). Dit klinkt bizar, maar een interessant ander onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor dit fenomeen. Daarin werden twee groepen op 1.400 kcal gezet en hoewel ze in de eerste helft gelijk opgingen (16 weken), bleek een groep erna weer in gewicht toe te nemen. Ze hielden het gewoonweg niet vol. De groep die het wel volhield, die kreeg elke ochtend voor 300 kcal iets lekkers, meestal zoet en vol met suiker (koekjes, cake, ijs, donuts, chocolade, etc.). Dat was het enige verschil tussen de groepen. Zoet kan dus helpen met afslanken.

Onze artikelen zijn niet alleen op categorieën ingedeeld, maar ook voorzien van 'tags'. Je kunt ook artikelen zoeken op basis van een specifiek tag uit de tagwolk.

 

Een specifiek macronutrient in de ban doen heeft tot niets geleid, waarom denken we dat het met een smaak wel succesvol zal zijn?

Conclusie
We hoeven de drang naar zoet niet te bestrijden, sterker nog. Elke vorm van restrictie leidt tot meer focus (schaarstehypothese). In het begin lijkt dat vruchten af te werpen (focusdividend), maar het is niet vol te houden. Specifieke voedingsmiddelen in de ban doen heeft niet tot iets geleid, specifieke macronutrienten in de ban doen eveneens niet. Waarom denken we dat een specifieke smaak in de ban doen een ander effect heeft? Het is onlogisch en bovendien wetenschappelijk ontkracht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij overeten en daarom is het beste dieet vooral het dieet dat je kunt volhouden. De rest is vooral marketing!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd...

De psychologie van rigide-, flexibel- en functioneel diëten

Diëten kunnen de mens flink bezighouden en het is niet voor niets dat men op bijvoorbeeld Amazon 220.000 resultaten terugkrijgt met de zoekterm 'diet books'. Deze preoccupatie met voedingsregels heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische consequenties....

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Het placebo-effect, omarmen of verstoten?

Microbioloog Rosanne Hertzberger, voedingswetenschapper Martijn Katan en ook TV-presentator Arjen Lubach hebben zich de afgelopen weken uitgesproken over het placebo-effect. Terwijl Hertzberger pleit voor de inzet van alternatieve geneeswijzen, wijzen de heren het...

Bestaan ochtend- en avondmensen in de natuur?

Als we gaan kamperen dan verandert ons slaappatroon, want we gaan vroeger naar bed en komen er gemiddeld ook vroeger uit. Dat geldt ook voor de avondmensen, maar zou het dan betekenen dat de avondmens eigenlijk niet bestaat? Hoe zit het dan bij traditioneel levende...

EQ een factor in vitaliteitsmanagement?

In 1995 nam het begrip emotionele intelligentie een enorme vlucht met de publicatie van het zelfhulpboek van psycholoog Daniel Goleman. Emotionele intelligentie of EQ zoals we het zullen afkorten, zou volgens Goleman voor zakelijk en privé succes, belangrijker zijn...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Jakubowicz D (2012), Froy O, Wainstein J, Boaz M. Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Steroids. 2012 Mar 10;77(4):323-31. Epub 2011 Dec 9.
  • Rogers PJ (2016), Hogenkamp PS, Graaf C de, e.a. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity (2016) 40, 381–394..

Share This