Is zoet de grote verleider?

door | dec 12, 2016 | vitaliteit, Voeding | 0 Reacties

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker. Deze zou verslavend zijn. Het is inmiddels duidelijk dat daar meer bewijs tegen is dan voor. Daarom gooien sommigen het over een andere boeg en denken dat het uitsluitend gaat om de zoete smaak, die zou namelijk overeten uitlokken. Laat dat nu ook al wetenschappelijk getoetst zijn.

Er is geen gewichtsverschil tussen mensen die water drinken of non-calorisch gezoete dranken

Als het uitsluitend zou gaan om de zoete smaak, dan kan men dat wetenschappelijk uitstekend testen met niet-calorische zoetstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld gezoete niet-calorische dranken verstrekken aan een groep, terwijl een andere groep alleen water krijgt zonder dat men verdere dieetadviezen verstrekt. Dit is al meerdere malen getest met verschillende typen zoetstoffen. Er blijkt na verloop van tijd geen gewichtsverschil te zijn tussen de groepen (Roger PJ 2016). Zoet lokt dus geen overeten uit.

Mensen die wel zoet krijgen zijn succesvoller met afslanken

Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de gezoete dranken leiden tot een marginaal lager gewicht (Roger PJ 2016). Dit klinkt bizar, maar een interessant ander onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor dit fenomeen. Daarin werden twee groepen op 1.400 kcal gezet en hoewel ze in de eerste helft gelijk opgingen (16 weken), bleek een groep erna weer in gewicht toe te nemen. Ze hielden het gewoonweg niet vol. De groep die het wel volhield, die kreeg elke ochtend voor 300 kcal iets lekkers, meestal zoet en vol met suiker (koekjes, cake, ijs, donuts, chocolade, etc.). Dat was het enige verschil tussen de groepen. Zoet kan dus helpen met afslanken.

Een specifiek macronutrient in de ban doen heeft tot niets geleid, waarom denken we dat het met een smaak wel succesvol zal zijn?

Conclusie
We hoeven de drang naar zoet niet te bestrijden, sterker nog. Elke vorm van restrictie leidt tot meer focus (schaarstehypothese). In het begin lijkt dat vruchten af te werpen (focusdividend), maar het is niet vol te houden. Specifieke voedingsmiddelen in de ban doen heeft niet tot iets geleid, specifieke macronutrienten in de ban doen eveneens niet. Waarom denken we dat een specifieke smaak in de ban doen een ander effect heeft? Het is onlogisch en bovendien wetenschappelijk ontkracht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij overeten en daarom is het beste dieet vooral het dieet dat je kunt volhouden. De rest is vooral marketing!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hoe effectief en gezond is vasten?

Vasten is een millennia-oude traditie die ingezet werd om zowel het lichaam als de geest te reinigen. Tegenwoordig wordt het steeds vaker ingezet om af te slanken of om metabool gezonder te worden. Gelukkig neemt onderzoek toe en krijgen we langzamerhand steeds betere...

Is emotie-eten een zinloos begrip?

We kennen allemaal het clichébeeld van de emotie-eter, die zijn of haar troost vindt in eten. Ook zijn er diverse onderzoeken, die een jeugdtrauma associëren met een verhoogd risico op obesitas. Het sterkt het beeld dat negatieve emoties en stress de oorzaak zijn van...

Supplement HMB voor (half)gevorderde krachtsporters

Het effect van β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB), een metaboliet dat gevormd wordt uit het aminozuur leucine, is populair onder de sporters die de meest effectieve route zoeken om spiermassa te vergroten, vetmassa te minderen en sterker te worden. Maakt HMB een...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Misverstanden over millennials

Het is zonder meer waar dat we het tegenwoordig meer welvaart genieten dan voorheen. De generatie die daar de vruchten van plukt, de zogenaamde Millennials, die zijn mede gevormd door deze welvaart. Volgens Simon Sinek, hebben ze als gevolg daarvan geen goede...

Boekrecensie: Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen een zelfs terugdraaien. Dit staat op de achterzijde van het boek geschreven door specialisten Hanno Pijl en Karine Hoenderdos. Het is geen nieuw boek, maar wel een die dit...

Hoe effectief en gezond is vasten?

Vasten is een millennia-oude traditie die ingezet werd om zowel het lichaam als de geest te reinigen. Tegenwoordig wordt het steeds vaker ingezet om af te slanken of om metabool gezonder te worden. Gelukkig neemt onderzoek toe en krijgen we langzamerhand steeds betere...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Jakubowicz D (2012), Froy O, Wainstein J, Boaz M. Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Steroids. 2012 Mar 10;77(4):323-31. Epub 2011 Dec 9.
  • Rogers PJ (2016), Hogenkamp PS, Graaf C de, e.a. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity (2016) 40, 381–394..

Share This