Vet gezonder dan koolhydraten? Het ‘PURE’ onderzoek in perspectief

door | aug 30, 2017 | Leefstijl, Voeding | 0 Reacties

Het 5-continentenonderzoek ‘PURE’ waarvan resultaten gelijktijdig in de gezaghebbende Lancet en NEJM zijn gepubliceerd, heeft de discussie over vet en koolhydraten weer hoog doen oplaaien. Hoge koolhydraatinnames zouden gecorreleerd worden met een kortere levensverwachting. Tijd om dit onderzoek in perspectief te plaatsen.
PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology)
In dit onderzoek (Dehghan M 2017) werden de eetgewoontes van ruim 135.000 mensen uit 18 landen verdeeld over 5 continenten in kaart gebracht. Na zeven jaar werden de doodsoorzaken van de deelnemers in kaart gebracht en gecategoriseerd in hart- en vaatziekten en overige. De voedingsproducten werden vertaald naar macronutriënten op basis van energiepercentages. Vervolgens werden deze percentages opgedeeld in 5 groepen, waarbij de groep met de laagste koolhydraatinname bestond uit 46 energieprocent en de hoogste groep uit 77,2 energieprocent. Dit deden ze ook met de andere macronutriënten. De groep met de hoogste koolhydraatinname had een 28 procent grotere kans op vervroegd overlijden dan de groep met de laagste inname. Bij vet werd geen specifieke relatie gevonden tussen innamehoeveelheden.
Zijn koolhydraten slechter dan vet?
De praktische vertaling van deze resultaten is altijd lastig. Allereerst dient opgemerkt te worden dat dit een observationeel onderzoek is en dat de betrouwbaarheid van de data en daaraan verbonden conclusies met gepaste voorzichtigheid dienen te worden geïnterpreteerd. Als we echter meegaan met de resultaten zoals ze zijn gepubliceerd dan zien we een aantal opvallende zaken. De enige groep die een correlatie vertoont met vervroegd overlijden is de koolhydratengroep met 77 energieprocent inname. Dat is ontzettend hoog en zeker niet representatief voor Nederland. Dat blijkt ook, aangezien het namelijk om Aziatische en Afrikaanse landen gaat.
Vettekort of gewoon eenzijdig eten?
Alle andere groepen, dus ook bij 60 energieprocent koolhydraten, is er geen enkele relatie gevonden. De vraag is dan of men met 77 energieprocent teveel koolhydraten consumeert of te weinig vet of gewoon te eenzijdig. Aangezien men 25 energieprocent vet als ondergrens stelt voor de gezondheid en 10 energieprocent voor eiwit, blijft er nog maar ruimte over voor 65 energieprocent koolhydraten. Het lijkt dus eerder vet- of eiwittekort dan een overschot aan koolhydraten. Als men aleen maar koolhydraten eet of alleen maar vet, dan eet men te eenzijdig en kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort. In Nederland zouden we volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 2007-2010 ongeveer 44 procent van onze energie-inname verkrijgen uit koolhydraten en 33 procent uit vet. Het speelt dus in Nederland niet.
Praten over gezonde en ongezonde macronutrienten is zo 20e eeuw
Conclusie
De massale opzet van het PURE onderzoek zorgt voor ruime aandacht. Het is echter weinig relevant, omdat de enige koolhydratengroep die een potentieel probleem vormt, vooral het gevolg is van een vet- of eiwittekort. of te eenzijdig eten Het idee dat vet gezonder is dan koolhydraten kan daarom helemaal niet geconcludeerd worden uit dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn irrelevant voor Nederland en discussies over gezonde- en ongezonde macronutrienten horen thuis in de vorige eeuw.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

‘The China Study’ – Red jezelf, word veganist?

  Het onthouden van consumptie van dierlijke producten, zoals veganisten doen, wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Veel veganisten zijn meer bewust bezig met gezondheid en daardoor roken en drinken ze minder dan gemiddeld. Ze zijn ook vaak (lichamelijk)...

Hoe bruikbaar is de Bravermantest?

Volgens Dr. Eric Braverman vloeien veel van onze gezondheidsklachten voort uit een disbalans van neurotransmitters. Hij ontwikkelde een vragenlijst, de zogenaamde Bravermantest, waarmee een dergelijke disbalans vastgesteld zou kunnen worden, die vervolgens leidt tot...

De glycemische index (GI) is nutteloos?

Het lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel te bewaken. Dat kan het lichaam uitstekend, maar op één of andere wijze vinden we het nodig om ons lichaam constant te micromanagen. De glycemische index/last is zo'n stuk gereedschap om ons lichaam...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Positieve psychologie deel 7: 20 jaar jong, tijd voor een feestje?

Psychologie is de studie van het menselijk gedrag en de laatste honderd jaar toch vooral van ziekelijk gedrag. Hoewel er natuurlijk wel onderzoeken plaatsvonden die methoden onderzoeken om ons zelf te verbeteren, zijn die ondergesneeuwd geraakt. Vanaf 1998 veranderde...

Spierhypertrofie deel 4: Meer schade, meer spiergroei?

  De zoektocht naar efficiëntere manieren van het bereiken van spierhypertrofie heeft drie mechanismen blootgelegd, namelijk trainingsvolume, metabole stress en spierschade. Wat is de rol van de laatste en is het überhaupt noodzakelijk?Groei zonder schade Om...

Gezondheidsmanagement in het bedrijfsleven deel 2

  Bedrijven zijn massaal gezondheidsmanagementprogramma's aan het implementeren als onderdeel van een duurzaamheidsbeleid. In ons vorig artikel 'Effectiviteit gezondheidsmanagement in het bedrijf' werd duidelijk dat ze niets opleveren en toch zweren sommige bedrijven...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Dehghan M (2017), Mente A, Zhang X, e.a. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet Published: 29 August 2017
  • VCP basis 2007-2010 Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010|Part 5 Macronutrients,
    Version 2, based on dataset DFC_2010_core_20120822 a

Share This