Vet gezonder dan koolhydraten? Het ‘PURE’ onderzoek in perspectief

door | aug 30, 2017 | Leefstijl, Voeding

Het 5-continentenonderzoek ‘PURE’ waarvan resultaten gelijktijdig in de gezaghebbende Lancet en NEJM zijn gepubliceerd, heeft de discussie over vet en koolhydraten weer hoog doen oplaaien. Hoge koolhydraatinnames zouden gecorreleerd worden met een kortere levensverwachting. Tijd om dit onderzoek in perspectief te plaatsen.

 

 

PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology)
In dit onderzoek (Dehghan M 2017) werden de eetgewoontes van ruim 135.000 mensen uit 18 landen verdeeld over 5 continenten in kaart gebracht. Na zeven jaar werden de doodsoorzaken van de deelnemers in kaart gebracht en gecategoriseerd in hart- en vaatziekten en overige. De voedingsproducten werden vertaald naar macronutriënten op basis van energiepercentages. Vervolgens werden deze percentages opgedeeld in 5 groepen, waarbij de groep met de laagste koolhydraatinname bestond uit 46 energieprocent en de hoogste groep uit 77,2 energieprocent. Dit deden ze ook met de andere macronutriënten. De groep met de hoogste koolhydraatinname had een 28 procent grotere kans op vervroegd overlijden dan de groep met de laagste inname. Bij vet werd geen specifieke relatie gevonden tussen innamehoeveelheden.
Zijn koolhydraten slechter dan vet?
De praktische vertaling van deze resultaten is altijd lastig. Allereerst dient opgemerkt te worden dat dit een observationeel onderzoek is en dat de betrouwbaarheid van de data en daaraan verbonden conclusies met gepaste voorzichtigheid dienen te worden geïnterpreteerd. Als we echter meegaan met de resultaten zoals ze zijn gepubliceerd dan zien we een aantal opvallende zaken. De enige groep die een correlatie vertoont met vervroegd overlijden is de koolhydratengroep met 77 energieprocent inname. Dat is ontzettend hoog en zeker niet representatief voor Nederland. Dat blijkt ook, aangezien het namelijk om Aziatische en Afrikaanse landen gaat.
Vettekort of gewoon eenzijdig eten?
Alle andere groepen, dus ook bij 60 energieprocent koolhydraten, is er geen enkele relatie gevonden. De vraag is dan of men met 77 energieprocent teveel koolhydraten consumeert of te weinig vet of gewoon te eenzijdig. Aangezien men 25 energieprocent vet als ondergrens stelt voor de gezondheid en 10 energieprocent voor eiwit, blijft er nog maar ruimte over voor 65 energieprocent koolhydraten. Het lijkt dus eerder vet- of eiwittekort dan een overschot aan koolhydraten. Als men aleen maar koolhydraten eet of alleen maar vet, dan eet men te eenzijdig en kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort. In Nederland zouden we volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 2007-2010 ongeveer 44 procent van onze energie-inname verkrijgen uit koolhydraten en 33 procent uit vet. Het speelt dus in Nederland niet.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Praten over gezonde en ongezonde macronutrienten is zo 20e eeuw
Conclusie
De massale opzet van het PURE onderzoek zorgt voor ruime aandacht. Het is echter weinig relevant, omdat de enige koolhydratengroep die een potentieel probleem vormt, vooral het gevolg is van een vet- of eiwittekort. of te eenzijdig eten Het idee dat vet gezonder is dan koolhydraten kan daarom helemaal niet geconcludeerd worden uit dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn irrelevant voor Nederland en discussies over gezonde- en ongezonde macronutrienten horen thuis in de vorige eeuw.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Dehghan M (2017), Mente A, Zhang X, e.a. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet Published: 29 August 2017
  • VCP basis 2007-2010 Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010|Part 5 Macronutrients,
    Version 2, based on dataset DFC_2010_core_20120822 a