Vet gezonder dan koolhydraten? Het ‘PURE’ onderzoek in perspectief

door | aug 30, 2017 | Leefstijl, Voeding | 0 Reacties

Het 5-continentenonderzoek ‘PURE’ waarvan resultaten gelijktijdig in de gezaghebbende Lancet en NEJM zijn gepubliceerd, heeft de discussie over vet en koolhydraten weer hoog doen oplaaien. Hoge koolhydraatinnames zouden gecorreleerd worden met een kortere levensverwachting. Tijd om dit onderzoek in perspectief te plaatsen.
PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology)
In dit onderzoek (Dehghan M 2017) werden de eetgewoontes van ruim 135.000 mensen uit 18 landen verdeeld over 5 continenten in kaart gebracht. Na zeven jaar werden de doodsoorzaken van de deelnemers in kaart gebracht en gecategoriseerd in hart- en vaatziekten en overige. De voedingsproducten werden vertaald naar macronutriënten op basis van energiepercentages. Vervolgens werden deze percentages opgedeeld in 5 groepen, waarbij de groep met de laagste koolhydraatinname bestond uit 46 energieprocent en de hoogste groep uit 77,2 energieprocent. Dit deden ze ook met de andere macronutriënten. De groep met de hoogste koolhydraatinname had een 28 procent grotere kans op vervroegd overlijden dan de groep met de laagste inname. Bij vet werd geen specifieke relatie gevonden tussen innamehoeveelheden.
Zijn koolhydraten slechter dan vet?
De praktische vertaling van deze resultaten is altijd lastig. Allereerst dient opgemerkt te worden dat dit een observationeel onderzoek is en dat de betrouwbaarheid van de data en daaraan verbonden conclusies met gepaste voorzichtigheid dienen te worden geïnterpreteerd. Als we echter meegaan met de resultaten zoals ze zijn gepubliceerd dan zien we een aantal opvallende zaken. De enige groep die een correlatie vertoont met vervroegd overlijden is de koolhydratengroep met 77 energieprocent inname. Dat is ontzettend hoog en zeker niet representatief voor Nederland. Dat blijkt ook, aangezien het namelijk om Aziatische en Afrikaanse landen gaat.
Vettekort of gewoon eenzijdig eten?
Alle andere groepen, dus ook bij 60 energieprocent koolhydraten, is er geen enkele relatie gevonden. De vraag is dan of men met 77 energieprocent teveel koolhydraten consumeert of te weinig vet of gewoon te eenzijdig. Aangezien men 25 energieprocent vet als ondergrens stelt voor de gezondheid en 10 energieprocent voor eiwit, blijft er nog maar ruimte over voor 65 energieprocent koolhydraten. Het lijkt dus eerder vet- of eiwittekort dan een overschot aan koolhydraten. Als men aleen maar koolhydraten eet of alleen maar vet, dan eet men te eenzijdig en kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort. In Nederland zouden we volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 2007-2010 ongeveer 44 procent van onze energie-inname verkrijgen uit koolhydraten en 33 procent uit vet. Het speelt dus in Nederland niet.
Onze artikelen zijn niet alleen op categorieën ingedeeld, maar ook voorzien van 'tags'. Je kunt ook artikelen zoeken op basis van een specifiek tag uit de tagwolk.

 

Praten over gezonde en ongezonde macronutrienten is zo 20e eeuw
Conclusie
De massale opzet van het PURE onderzoek zorgt voor ruime aandacht. Het is echter weinig relevant, omdat de enige koolhydratengroep die een potentieel probleem vormt, vooral het gevolg is van een vet- of eiwittekort. of te eenzijdig eten Het idee dat vet gezonder is dan koolhydraten kan daarom helemaal niet geconcludeerd worden uit dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn irrelevant voor Nederland en discussies over gezonde- en ongezonde macronutrienten horen thuis in de vorige eeuw.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd...

De psychologie van rigide-, flexibel- en functioneel diëten

Diëten kunnen de mens flink bezighouden en het is niet voor niets dat men op bijvoorbeeld Amazon 220.000 resultaten terugkrijgt met de zoekterm 'diet books'. Deze preoccupatie met voedingsregels heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische consequenties....

Insuline onbegrepen deel 12: De visie van dr. Jason Fung

Het draagvlak voor een lowcarb dieet als geneeskundige interventie neemt toe. Dat komt mede door medische voorstanders als dr. Jason Fung, die de massa weten te bereiken met geloofwaardige video's op YouTube. In het geval van Fung, gaat het om een charismatische...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Dik door laag rustmetabolisme?

Het basaal rustmetabolisme (BMR) tussen mensen verschilt, ook bij gelijk gewicht. Een laag rustmetabolisme zou ervoor zorgen dat je aankomt, zo wordt algemeen verondersteld, want je verbrandt immers minder.   Er werd een rustmetabolisme van meer dan 700...

De dopamine dress-up

Gok-, sociale media-, game- of voedselverslaafd. Als je niet ergens verslaafd aan bent, dan is er misschien wel ie ts mis met je. Millennials worden kennelijk met de verslaafdknop op 'aan' afgeleverd op deze planeet en dat heeft flinke invloed op de vitaliteit....

Het uithoudingsvermogen van Conor McGregor

De bokswedstrijd van de eeuw tussen MMA wereldkampioen Conor McGregor en ongeslagen wereldbokskampioen Floyd Mayweather bleek een ongekende publiekstrekker, die veel lof en kritiek oogstte. Fitnesstrainers waren vol lof over McGregor's lef, maar spraken zich kritisch...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We proberen altijd zo zorgvuldig mogelijk onze artikelen samen te stellen, maar we sluiten niet uit dat er zo nu en dan een onregelmatigheid in optreedt. We zouden het waarderen als je dit meldt als reactie op het artikel. Daarnaast vinden we het belangrijk om te melden dat een artikel nooit een uitputtend stuk kan zijn over een onderwerp en daarmee altijd onvolledig. Dat wil niet zeggen dat de stelling niet klopt. Het is daarom altijd raadzaam om bij eventuele vragen de relevantie in het oog te houden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Dehghan M (2017), Mente A, Zhang X, e.a. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet Published: 29 August 2017
  • VCP basis 2007-2010 Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010|Part 5 Macronutrients,
    Version 2, based on dataset DFC_2010_core_20120822 a

Share This