Vet gezonder dan koolhydraten? Het ‘PURE’ onderzoek in perspectief

door | aug 30, 2017 | Leefstijl, Voeding | 0 Reacties

Het 5-continentenonderzoek ‘PURE’ waarvan resultaten gelijktijdig in de gezaghebbende Lancet en NEJM zijn gepubliceerd, heeft de discussie over vet en koolhydraten weer hoog doen oplaaien. Hoge koolhydraatinnames zouden gecorreleerd worden met een kortere levensverwachting. Tijd om dit onderzoek in perspectief te plaatsen.
PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology)
In dit onderzoek (Dehghan M 2017) werden de eetgewoontes van ruim 135.000 mensen uit 18 landen verdeeld over 5 continenten in kaart gebracht. Na zeven jaar werden de doodsoorzaken van de deelnemers in kaart gebracht en gecategoriseerd in hart- en vaatziekten en overige. De voedingsproducten werden vertaald naar macronutriënten op basis van energiepercentages. Vervolgens werden deze percentages opgedeeld in 5 groepen, waarbij de groep met de laagste koolhydraatinname bestond uit 46 energieprocent en de hoogste groep uit 77,2 energieprocent. Dit deden ze ook met de andere macronutriënten. De groep met de hoogste koolhydraatinname had een 28 procent grotere kans op vervroegd overlijden dan de groep met de laagste inname. Bij vet werd geen specifieke relatie gevonden tussen innamehoeveelheden.
Zijn koolhydraten slechter dan vet?
De praktische vertaling van deze resultaten is altijd lastig. Allereerst dient opgemerkt te worden dat dit een observationeel onderzoek is en dat de betrouwbaarheid van de data en daaraan verbonden conclusies met gepaste voorzichtigheid dienen te worden geïnterpreteerd. Als we echter meegaan met de resultaten zoals ze zijn gepubliceerd dan zien we een aantal opvallende zaken. De enige groep die een correlatie vertoont met vervroegd overlijden is de koolhydratengroep met 77 energieprocent inname. Dat is ontzettend hoog en zeker niet representatief voor Nederland. Dat blijkt ook, aangezien het namelijk om Aziatische en Afrikaanse landen gaat.
Vettekort of gewoon eenzijdig eten?
Alle andere groepen, dus ook bij 60 energieprocent koolhydraten, is er geen enkele relatie gevonden. De vraag is dan of men met 77 energieprocent teveel koolhydraten consumeert of te weinig vet of gewoon te eenzijdig. Aangezien men 25 energieprocent vet als ondergrens stelt voor de gezondheid en 10 energieprocent voor eiwit, blijft er nog maar ruimte over voor 65 energieprocent koolhydraten. Het lijkt dus eerder vet- of eiwittekort dan een overschot aan koolhydraten. Als men aleen maar koolhydraten eet of alleen maar vet, dan eet men te eenzijdig en kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort. In Nederland zouden we volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 2007-2010 ongeveer 44 procent van onze energie-inname verkrijgen uit koolhydraten en 33 procent uit vet. Het speelt dus in Nederland niet.
Onze artikelen zijn niet alleen op categorieën ingedeeld, maar ook voorzien van 'tags'. Je kunt ook artikelen zoeken op basis van een specifiek tag uit de tagwolk.

 

Praten over gezonde en ongezonde macronutrienten is zo 20e eeuw
Conclusie
De massale opzet van het PURE onderzoek zorgt voor ruime aandacht. Het is echter weinig relevant, omdat de enige koolhydratengroep die een potentieel probleem vormt, vooral het gevolg is van een vet- of eiwittekort. of te eenzijdig eten Het idee dat vet gezonder is dan koolhydraten kan daarom helemaal niet geconcludeerd worden uit dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn irrelevant voor Nederland en discussies over gezonde- en ongezonde macronutrienten horen thuis in de vorige eeuw.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Beslagen ten ijs voor 2018? Chivo winterschool!

  Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je uptodate informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Supplement HMB voor (half)gevorderde krachtsporters

Het effect van β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB), een metaboliet dat gevormd wordt uit het aminozuur leucine, is populair onder de sporters die de meest effectieve route zoeken om spiermassa te vergroten, vetmassa te minderen en sterker te worden. Maakt HMB een...

Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De rol van GABA bij chronische pijn

Stress is de reactie die het lichaam geeft op prikkels die belastend zijn. Deze reactie wordt gereguleerd door het autonoom zenuwstelsel, hypothalamus, hypofyse en de bijnier(schors), ook wel de HHB-as genoemd. Chronische stress wordt gecorreleerd met meer pijn en dat...

Beslagen ten ijs voor 2018? Chivo winterschool!

  Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je uptodate informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Supplement HMB voor (half)gevorderde krachtsporters

Het effect van β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB), een metaboliet dat gevormd wordt uit het aminozuur leucine, is populair onder de sporters die de meest effectieve route zoeken om spiermassa te vergroten, vetmassa te minderen en sterker te worden. Maakt HMB een...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Dehghan M (2017), Mente A, Zhang X, e.a. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet Published: 29 August 2017
  • VCP basis 2007-2010 Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010|Part 5 Macronutrients,
    Version 2, based on dataset DFC_2010_core_20120822 a

Share This