Clip: Verzadigingsmythe eiwit en vezels – psychoneurobiologie van verzadiging

door | nov 25, 2016 | Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Als we honger hebben, dan willen we wat eten. Als je af wilt slanken of tenminste niet aan wilt komen, dan is het raadzaam om de honger te minderen. Men adviseert dan vaak het verhogen van eiwit en /of voedingsvezels. Gek genoeg is er weinig onderzoek gedaan naar dit specifieke advies. Tot nu!

Wat als je het eiwit- en vezelgehalte stiekem vermindert, leidt dat tot meer honger?

In een recent onderzoek (Sayer RD 2016) kregen 15 deelnemers, 4 dagen lang in willekeurige volgorde, een burrito van 400 kcal geserveerd als ontbijt met normaal eiwitgehalte (12 g) en normaal vezelgehalte (2 g), hoog eiwit (25 g) en normaal vezel, hoog eiwit en hoog vezel (8 g) of normaal eiwit met hoog vezel. Het koolhydraatgehalte van 50 g werd constant gehouden en men kon aan de burrito zelf niet zien wat de samenstelling was. Na het eten werd hun hongergevoel na 0, 60, 120, 180 en 240 minuten vastgelegd en tijdens de lunch werd bijgehouden hoeveel ze aten.

Is verzadiging een exclusief biologisch fenomeen?

Er bleek nauwelijks verschil te zijn tussen de verschillende macronutrientencomposities. Ook op de fMRI (breinscan) werd geen duidelijk patroon gevonden van een beloningseffect met lage of hoge eiwit- en vezelgehaltes. Ouder eiwitonderzoek toont dezelfde effecten. Hoeveel iets verzadigt is sterk afhankelijk van de verwachting. Ons brein neemt beslissingen op basis van de verwachting en van de lichamelijke signalen. Verzadiging is daarom geen exclusief biologisch fenomeen, maar een psychoneurobiologische kwestie.

Sturen op macronutriënten is zo 20e eeuw

Conclusie
Het idee dat men het gewicht beter onder controle krijgt door de honger te stillen is rationeel. De keuze voor verzadigende producten is dan vaak op basis van het eiwit- en/of vezelgehalte. In onderzoeken waarin de eiwit- en / of vezelgehaltes zijn gemanipuleerd, zonder dat je het merkt, blijkt echter dat meer of minder eiwit- en vezels geen verschil opleveren voor de verzadiging. Verzadiging is daarom geen exlusief biologische kwestie, maar een psychoneurobiologisch fenomeen. Sturen op macronutrienten is van de 20e eeuw!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd...

De psychologie van rigide-, flexibel- en functioneel diëten

Diëten kunnen de mens flink bezighouden en het is niet voor niets dat men op bijvoorbeeld Amazon 220.000 resultaten terugkrijgt met de zoekterm 'diet books'. Deze preoccupatie met voedingsregels heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische consequenties....

Insuline onbegrepen deel 12: De visie van dr. Jason Fung

Het draagvlak voor een lowcarb dieet als geneeskundige interventie neemt toe. Dat komt mede door medische voorstanders als dr. Jason Fung, die de massa weten te bereiken met geloofwaardige video's op YouTube. In het geval van Fung, gaat het om een charismatische...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De onverwachte relatie tussen lichaamshouding en emotie

Een groot deel van communicatie kun je toekennen aan lichaamstaal, en dat begint al bij de lichaamshouding. Onderzoek bevestigt steeds vaker dat er een kern van waarheid zit in de wederzijdse beïnvloeding van houding en emotie. Toch blijkt er een kleine verrassing te...

Problemen met mindfulness meditatie

Mindfulness is een gemoedstoestand die getypeerd wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties. Om toe te werken naar Mindfulness doet men onder andere trainingen,...

De vetverbrandingsstand is een nutteloos begrip!

Om af te slanken wordt er tegenwoordig (weer), buitengewoon veel aandacht besteed aan de zogenaamde vetverbrandingsstand. We zitten namelijk teveel in een glucoseverbranding en daarom blijven we dik. Het mijden van specifieke voedingsproducten of het overslaan van een...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit is een clip, een korte staccato post over een verwondering, een actualiteit, een link naar een artikel of met een tip. Hierboven zie je een greep uit onze andere clips en artikelen. Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook,..

Geraadpleegde bron(nen)

  • Sayer RD (2016), Amankwaah AF, Tamer GG Jr, e,a. Effects of Dietary Protein and Fiber at Breakfast on Appetite, ad Libitum Energy Intake at Lunch, and Neural Responses to Visual Food Stimuli in Overweight Adults. Nutrients. 2016 Jan 5;8(1).

Share This