Clip: Verzadigingsmythe eiwit en vezels – psychoneurobiologie van verzadiging

door | nov 25, 2016 | Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Als we honger hebben, dan willen we wat eten. Als je af wilt slanken of tenminste niet aan wilt komen, dan is het raadzaam om de honger te minderen. Men adviseert dan vaak het verhogen van eiwit en /of voedingsvezels. Gek genoeg is er weinig onderzoek gedaan naar dit specifieke advies. Tot nu!

Wat als je het eiwit- en vezelgehalte stiekem vermindert, leidt dat tot meer honger?

In een recent onderzoek (Sayer RD 2016) kregen 15 deelnemers, 4 dagen lang in willekeurige volgorde, een burrito van 400 kcal geserveerd als ontbijt met normaal eiwitgehalte (12 g) en normaal vezelgehalte (2 g), hoog eiwit (25 g) en normaal vezel, hoog eiwit en hoog vezel (8 g) of normaal eiwit met hoog vezel. Het koolhydraatgehalte van 50 g werd constant gehouden en men kon aan de burrito zelf niet zien wat de samenstelling was. Na het eten werd hun hongergevoel na 0, 60, 120, 180 en 240 minuten vastgelegd en tijdens de lunch werd bijgehouden hoeveel ze aten.

Is verzadiging een exclusief biologisch fenomeen?

Er bleek nauwelijks verschil te zijn tussen de verschillende macronutrientencomposities. Ook op de fMRI (breinscan) werd geen duidelijk patroon gevonden van een beloningseffect met lage of hoge eiwit- en vezelgehaltes. Ouder eiwitonderzoek toont dezelfde effecten. Hoeveel iets verzadigt is sterk afhankelijk van de verwachting. Ons brein neemt beslissingen op basis van de verwachting en van de lichamelijke signalen. Verzadiging is daarom geen exclusief biologisch fenomeen, maar een psychoneurobiologische kwestie.

Sturen op macronutriënten is zo 20e eeuw

Conclusie
Het idee dat men het gewicht beter onder controle krijgt door de honger te stillen is rationeel. De keuze voor verzadigende producten is dan vaak op basis van het eiwit- en/of vezelgehalte. In onderzoeken waarin de eiwit- en / of vezelgehaltes zijn gemanipuleerd, zonder dat je het merkt, blijkt echter dat meer of minder eiwit- en vezels geen verschil opleveren voor de verzadiging. Verzadiging is daarom geen exlusief biologische kwestie, maar een psychoneurobiologisch fenomeen. Sturen op macronutrienten is van de 20e eeuw!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hoe effectief en gezond is vasten?

Vasten is een millennia-oude traditie die ingezet werd om zowel het lichaam als de geest te reinigen. Tegenwoordig wordt het steeds vaker ingezet om af te slanken of om metabool gezonder te worden. Gelukkig neemt onderzoek toe en krijgen we langzamerhand steeds betere...

Is emotie-eten een zinloos begrip?

We kennen allemaal het clichébeeld van de emotie-eter, die zijn of haar troost vindt in eten. Ook zijn er diverse onderzoeken, die een jeugdtrauma associëren met een verhoogd risico op obesitas. Het sterkt het beeld dat negatieve emoties en stress de oorzaak zijn van...

Supplement HMB voor (half)gevorderde krachtsporters

Het effect van β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB), een metaboliet dat gevormd wordt uit het aminozuur leucine, is populair onder de sporters die de meest effectieve route zoeken om spiermassa te vergroten, vetmassa te minderen en sterker te worden. Maakt HMB een...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Voor chronische pijn kun je naar de vitaliteitstherapeut

Ongeveer 18 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijnklachten en ze kunnen niet echt ergens terecht. Bloed- en beeldvormend onderzoek wijzen niets uit en pijnstillers werken steeds korter. De vlucht naar het alternatieve circuit is...

Misverstanden over millennials

Het is zonder meer waar dat we het tegenwoordig meer welvaart genieten dan voorheen. De generatie die daar de vruchten van plukt, de zogenaamde Millennials, die zijn mede gevormd door deze welvaart. Volgens Simon Sinek, hebben ze als gevolg daarvan geen goede...

Boekrecensie: Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen een zelfs terugdraaien. Dit staat op de achterzijde van het boek geschreven door specialisten Hanno Pijl en Karine Hoenderdos. Het is geen nieuw boek, maar wel een die dit...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Sayer RD (2016), Amankwaah AF, Tamer GG Jr, e,a. Effects of Dietary Protein and Fiber at Breakfast on Appetite, ad Libitum Energy Intake at Lunch, and Neural Responses to Visual Food Stimuli in Overweight Adults. Nutrients. 2016 Jan 5;8(1).

Share This