Het koekjesdieet van professor Haub

door | nov 15, 2010 | Voeding | 0 Reacties

Als we het allemaal mogen geloven worden we dik van teveel koolhydraten, van de cortisol, van dominante suiker- in plaats van vetverbranding, een gebrek aan krachttraining, van te weinig probiotica en / of van te weinig vezels. Wat is er met gewoon calorieën gebeurd? Professor Haub werd er helemaal gek van en deed een experiment op zichzelf met het koekjesdieet!

 

Wax on, wax off
Vroeger was het saai maar simpel, wax on, wax off.  Je deed het maar, omdat je meester het zei. Net op het moment dat je op instorten stond, toonde de meester, dat je met deze twee simpele bewegingen in staat bent, om je tegen elke aanval te wapenen. Je herkent uit deze beschrijving, wellicht de klassieke scene uit de eerste Karate Kid film. In de strijd tegen overgewicht hebben we dezelfde principes, namelijk calorie in en calorie uit. Alleen is het niet meer zo simpel, want er zijn nu vele meesters, die je vertellen dat deze techniek hopeloos verouderd is. Voorgenoemde mogelijke problemen, zoals hoog glykemisch eten, hormonen tot en met allergieën, lijken nu vooral de oorzaak van overgewicht. Maar alle goed gecontroleerde onderzoeken, waarbij de deelnemers opgesloten worden, laten hetzelfde zien. De energiebalans is de dominante factor bij gewichtsregulering. De rest van de theorieën heeft nog nooit een strict gecontroleerd onderzoek opgeleverd met noemenswaardig resultaat. Wax on, wax off!

 

Professor Mark Haub vertelt zelf wat hij gaat doen. Bron: YouTube (Engels)

 

Het experiment
Mark Haub is een hoogleraar humane voeding aan de universiteit van Kansas. Hij stelt dat de energiebalans, de belangrijkste factor is bij het afslanken. Om dat bewezen principe kracht bij te zetten, ging hij een experiment aan met een revolutionair dieet, namelijk het koekjesdieet. Het hart van het dieet werd namelijk gevormd door twinkies. Meer cake dan koek, gevuld met vanilleroom en vervolgens gefrituurd. Een glycemische nachtmerrie, die je vaten en vetcellen instant zou moeten versuikeren, en zo vol (trans)vet dat het bloed onmiddelijk zou stollen, waardoor je geen vet meer kunt verbranden, als je de ‘andere meesters’ zou moeten geloven.

Als voedingskundige weet Haub, dat je gevarieerd moet eten en daarom nam hij roomgevulde koekjes van verschillende merken. Dit naast de koffie en zo nu en dan een zakje Dorito chips. Wel besloot hij tot suppletie en dat bestond uit een eiwitshake per dag en een multivitamine preparaat. Om te voorkomen dat hij een slecht voorbeeld zou geven aan zijn kinderen, at hij gewoon mee aan tafel, maar beperkte zich uitsluitend tot groente. Calorierestrictie is de basis van zijn experiment en hij had een dagelijks limiet van 1.800 kcal, dat zorgvuldig bewaakt werd. Hij besloot, om het experiment ook zuiver te houden, niet meer te bewegen dan hij al deed en bleef bij 150 minuten per week. Dit experiment duurde in totaal 10 weken.

 

De DXA resultaten van professor Huab tijdens zijn koekjesdieet

Een DXA scan uitdraai van de professor, na de twee maanden. Hij begon met een BMI van 29, vetpercentage van 33,4% en 59 kg vetvrije massa. Na een twee maanden had hij een BMI van 24,9, een vetpercentage van 24,9 en verloor hij 10,8 kg aan vetmassa en 2,6 kg vetvrije massa.

 

Het resultaat
Het koekjesdieet is vet en suikerrijk en zoals eerder gesteld, een glycemische nachtmerrie die afslanken onmogelijk zou moeten maken. Je verbrandt volgens de goeroes, namelijk geen vet meer, maar uitsluitend suikers en natuurlijk raak je insulineresistent, als je de verhalen mag geloven. De labresultaten van professor Haub daarentegen, laten iets heel ander zien:

Meting

 • Totaal cholesterol
 • LDL-C
 • HDL-C
 • TC/HDL ratio
 • TG:HDL ratio
 • Glucose
 • Bloeddruk (S/D)

Voor

 • 5.53404 mmol/l
 • 3.95658 mmol/l
 • 0.95682 mmol/l
 • 5.8
 • 3.3
 • 5.22 mmol/l
 • 108/71

Na

 • 4.75824 mmol/l
 • 3.18078 mmol/l
 • 1.18956 mmol/l
 • 4.0
 • 1.6
 • 4.16 mmol/l
 • 104/76

Hij verloor ook nog ruim 12 kg in 10 weken en het vetpercentage ging van 33,4% naar 24,9%. Dat is best knap als je geen vet meer zou kunnen verbranden, omdat je zogenaamd suikerdominant bent. Hij verloor ongeveer een 2,6 kg aan vetvrije massa, wat normaal is bij dit soort trajecten.

 

Professor Mark Haub in een uitgebreid interview over zijn koekjesdieet, het resultaat, over de reacties, over aannames, over het belang van goede onderzoeken en over gezond eten in zijn algemeenheid. Bron: Vegan Diet TV (Engels)

 

Overwegingen
Het mag duidelijk zijn dat de kern van de zaak bepaald wordt door de energiebalans. De theorie dat we dik worden van insulineresistentie is in de vorige eeuw al een stille dood gestorven en dat we insulineresistent worden van hoog glykemisch voedsel, eveneens. Ideëen over het omschakelen van suiker- naar vetverbranding zijn interessant, maar worden niet gesteund door enig experimenteel bewijs, ook niet met het koekjesdieet. Er is niemand die beweert dat het koekjesdieet de ideale manier van afslanken is en de professor raadt het dieet ook niet aan. Het was uitsluitend om een punt te maken en dat is gelukt, zo blijkt uit de wereldwijde belangstelling voor zijn project!

 

Conclusie
Alleen goed gecontroleerde onderzoeken, waarin mensen opgesloten zijn, laten zien waar het echt om draait met afslanken en overgewicht, namelijk de energiebalans. Daarbij mogen we ook hier weer stellen, dat bewegen daarbij een minimale bijdrage levert. Alle andere theorieën worden helemaal niet gesteund door dit soort hard bewijs en zijn zelfs vaak volledig in strijd met de feiten. Professor Haub heeft dit, op ludieke wijze en met passie voor zijn vak, gedemonstreerd. Put hier inspiratie en moed uit en doe wat er voor nodig is. Blijven bewegen en gewoon goed, maar minder eten! Wax on, wax off!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd...

De psychologie van rigide-, flexibel- en functioneel diëten

Diëten kunnen de mens flink bezighouden en het is niet voor niets dat men op bijvoorbeeld Amazon 220.000 resultaten terugkrijgt met de zoekterm 'diet books'. Deze preoccupatie met voedingsregels heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische consequenties....

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Het placebo-effect, omarmen of verstoten?

Microbioloog Rosanne Hertzberger, voedingswetenschapper Martijn Katan en ook TV-presentator Arjen Lubach hebben zich de afgelopen weken uitgesproken over het placebo-effect. Terwijl Hertzberger pleit voor de inzet van alternatieve geneeswijzen, wijzen de heren het...

Bestaan ochtend- en avondmensen in de natuur?

Als we gaan kamperen dan verandert ons slaappatroon, want we gaan vroeger naar bed en komen er gemiddeld ook vroeger uit. Dat geldt ook voor de avondmensen, maar zou het dan betekenen dat de avondmens eigenlijk niet bestaat? Hoe zit het dan bij traditioneel levende...

EQ een factor in vitaliteitsmanagement?

In 1995 nam het begrip emotionele intelligentie een enorme vlucht met de publicatie van het zelfhulpboek van psycholoog Daniel Goleman. Emotionele intelligentie of EQ zoals we het zullen afkorten, zou volgens Goleman voor zakelijk en privé succes, belangrijker zijn...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We proberen altijd zo zorgvuldig mogelijk onze artikelen samen te stellen, maar we sluiten niet uit dat er zo nu en dan een onregelmatigheid in optreedt. We zouden het waarderen als je dit meldt als reactie op het artikel. Daarnaast vinden we het belangrijk om te melden dat een artikel nooit een uitputtend stuk kan zijn over een onderwerp en daarmee altijd onvolledig. Dat wil niet zeggen dat de stelling niet klopt. Het is daarom altijd raadzaam om bij eventuele vragen de relevantie in het oog te houden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

 • CNN (2010) Twinkie diet helps nutrition professor lose 27 pounds, 8 november 2010
 • Communicatie tussen de heer Mark Taub en onze heer Chi L. Chiu

Share This