Welkom in de categorie ‘Voeding’ van de Chivo kennisbank

De Australische (suiker)paradox leidt tot een heksenjacht

In 2011 publiceerden hoogleraar Jennie Brand-Miller en dr. Alan Barclay, beiden vooral bekend van hun werk met betrekking tot de glykemische index, een controversiële publicatie genaamd de Australische paradox (Barclay AW 2011). Op basis van de data kwamen zij tot de...

Zelfkastijding of zelfcompassie? Killerbod keuzes

Er is veel commotie onder professionals over Fajah Lourens en haar 'My Killerbody Motivation' (MKBM) programma. De zorg gaat over (geestelijke) gezondheid en de juistheid van de uitspraken met betrekking tot haar killerbod. Het is voor professionals belangrijk om dit...

Stop met zwart-witdieten

De meeste diëten sluiten een of meerdere voedingsproducten uit, aangezien deze om verschillende redenen, (meer) zouden bijdragen aan overgewicht. Er bestaan volgens de bedenkers kennelijk goede en slechte voedingsmiddelen. Hoewel er successen worden behaald met deze...

Schieten op cola, altijd raak!

Eind vorig jaar kondigde sociale mediabedrijven zoals Google, Facebook en Twitter aan dat zij nepnieuws wilden weren. Hoewel er tekenen zijn van actie, blijft het vechten tegen de bierkaai. Op dit moment doet er een video over cola de ronde, die tot onze verbazing ook...

Verzadiging door bodemdrift

Er blijkt een scheiding te zijn in de aanpak tussen veel professionals met betrekking tot voeding. De ene groep verwijt vooral e-nummers, hormonen en suiker om het ongebreideld dooreten te verklaren, terwijl de andere groep uitgaat van het idee dat men slechts bereid...

Presteren in de sport kun je ook met dorst

Als je dorst krijgt dan is er al sprake van prestatieverlies, zo is velen geleerd. Dit werd getest in een recent onderzoek (Berkulo MA 2015) met 20 wielrenners in een 40km tijdrit bij 35 graden celsius onder drie condities:   Fietsen in hypo- en euhydratische...

Is zoet de grote verleider?

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker....

Share This