FUNCTIONEEL TRAINEN

BRACE FOR IMPACT

Vrijheid als mens

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Ze lopen, tillen, springen, sprinten, gooien en klimmen, want iedereen is een atleet op zijn of haar eigen niveau.  Wij ontwikkelen dat atletisme zodat men meer vrijheid ervaart in het leven. Dat is het uitgangspunt van onze trainingsfilosofie.

Vrijheid als trainer

Er zijn geen slechte oefeningen, er zijn hooguit ongepaste toepassingen. Weten wanneer oefeningen gepast zijn en wanneer je voor een andere zou kiezen, kan alleen als je de onderliggende principes begrijpt. We leren je die principes zodat je als trainer de vrijheid krijgt om via verschillende routes het doel te bereiken, zo is onze opleidingsfilosofie.

Wil jij een betere trainer worden?

Kies dan voor de solide basis waar veel PT studio’s op standaardiseren. We leren je de laatste wetenschappelijke inzichten vertalen naar de praktijk. Mensen zijn geen machines, dus we leren je denken in mensen, in motivatie, in beweging in plaats van (alleen) oefeningen en materiaal. We gaan je fundament verbreden, verhogen en verstevigen, zodat je de onderliggende principes begrijpt. Wij leggen de lat hoog, jij ook? 

Meest recente wetenschappelijke inzichten

Een concrete vertaling naar de praktijk

Een brede en solide basis voor verdere specialisatie

Onze studenten zijn graag gezien in PT studio's

Wij leren je mensen trainen, geen machines

Realistische doelen

Als mensen komen trainen is er vaak een doel, maar dan zul je die concreet moeten maken. Waar staan ze nu, hoe screen je dat? Wat is hun potentieel en hoe weet je dat? Realistische doelen stellen vereist dus veel vakkennis, die we je leren in deze module.

De 'P' van Personal

Elk lijf is anders, elke persoonlijkheid is anders. Ook kan de motivatie en de belastbaarheid per dag anders zijn. Hoe ga je daar mee om? Heeft dat invloed op je aanpak, de oefeningen, de intensiteit die je kiest? We besteden hier aandacht aan, zodat je effectiever wordt en de ‘P’ van Personal Trainer in kunt vullen.

Verbreding en verdieping

De module Functioneel Trainen wordt gevolgd door beginnende- én gevorderde trainers. De beginnende trainer is op zoek zijn naar een solide basis, terwijl de gevorderde trainer vaak op zoek is naar een goed wetenschappelijk fundament, maar alsnog hun basis verbreden. Wat ze allemaal delen is de passie voor het trainen én de drive zichzelf te willen blijven ontwikkelen!

De opbrengst

Nieuwe oefeningen en materiaalkennis zijn altijd welkom en je gaat het bij ons ook leren. Toch willen we meer en het belangrijkste wat wij mee willen geven is een raamwerk dat flexibel genoeg is om oude en nieuwe kennis aan elkaar te koppelen en waar je de rest van je carrière op voort kunt bouwen

Een complete aanpak

Het vak van (personal) trainer is uitdagend, omdat je te maken heb met veel verschillende mensen, verschillende doelen en tijdstermijnen. Hoe je dat allemaal samenbrengt tot een effectieve traject dat de client ook kan volhouden, leer je een flexibele aanpak die compleet en concreet is.

1. Analyse

Een client heeft vaak een doel, maar wat zijn precies de fitness vereisten? Welke weerstand moet er overwonnen worden en vanuit welke hoek? We hebben het over biomechanica, het samenspel van spieren, botten, ligamenten en de zwaartekracht waardoor beweging mogelijk wordt. Kennis hiervan maakt mogelijk om meer gericht te trainen.

Daarnaast is het belangrijk wat de energie- en herstelkosten zijn van die activiteit. Dat valt onder het vak inspanningsfysiologie. Biomechanische- en inspanningsfysiologische analyses zijn noodzakelijke vaardigheden van een trainer. Dat kan heel complex zijn, maar we hebben het vertaald naar een blokkendoos die geschikt is voor fitness.

Er zijn veel verschillende doelen, zoals gezondheid, shapen of de fitheid verhogen voor een specifiek doel. Al die doelen vereisen andere biomechanische- en inspanningsfysiologische accenten in je training en dat leren we je aan de hand van een systeem.  

Naast de fitnessgerelateerde zaken hebben we ook te maken met de mens. Sommige willen spelen, anderen presteren. Weer anderen willen verrast worden, terwijl sommigen leven bij de regels. Als je dat goed in kunt schatten, dan kunnen ze het beter volhouden.  

2. Bewegen

Er zijn geen foute bewegingen, maar er zijn wel bewegingen die meer of minder efficient zijn. Dat noemen we energielekken en als trainers helpen we die te minimaliseren. Daarbij leren we je kijken naar ademhaling, mobiliseren en coördinatie. Dat hebben we samengevat tot een systematische aanpak die we naadloos integreren met een training, zodat je door kunt met het doel waarvoor de client komt en waardoor de motivatie hoog blijft. 

Het uitgangspunt is het menselijk bewegen, zoals het lopen, rennen, springen, gooien, rollen, klimmen, etc. Die zullen we biomechanische analyseren en vertalen naar bijpassende oefeningen. 

3. Belasten

Je kunt op verschillende manieren belasten. We behandelen barbells, pivotwerk, RIP trainers, suspensiontrainer, cardioboksen, sandbags, kettlebells, sleds, battleropes en idd ook met lichaamsgewicht. . 

Het belasten bestaat traditioneel uit kracht- en conditietraining, maar het accent lijkt voor personal trainers vooral te liggen op krachttraining. Daar valt een hoop over te zeggen als het gaat om reps, sets, volumes, volgorde, etc. Ook kun je krachttraining in 3D doen, waardoor de adaptatie in het lichaam veel gerichter wordt gestimuleerd. Je wordt dan een allround trainer.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan het ‘conditioning’ deel waar de keuze vaak niet verder strekt dan duurtraining of een Tabata (20s arbeid en 10s rust x 8). Waarom 20s en niet 2 minuten arbeid? Waarom 10s rust en geen 20? Het zijn de vragen die je leert stellen en waar je ook antwoorden op krijgt, zodat je nog verder kunt ontwikkelen in je vak. 

4. Beproeven

Als de beweegkwaliteit op niveau is en er is voldoende kracht en uithoudingsvermogen dan kunnen we dit beproeven. Je kunt dan naar powertraining, je kunt het evenwicht uitdagen, extremere beweeguitslagen, etc. Dat kan soms al vanaf dag 1 tijdens een training of soms alleen voor bepaalde bewegingen, afhankelijk van de resultaten van je analyse. Niets is rigide in ons systeem, maar juist heel persoonlijk. 

5. Persoonlijk programmeren en periodiseren

Het kennen van oefeningen is een vereiste voor elke trainer. We noemen dat ook wel eens de beweegvocabulaire. Die breiden we graag uit. Dan moeten we vervolgens gaan bepalen welke selectie van oefeningen, welke volgorde en met welke intensiteit. Dit noemen we programmeren, waarbij je het afstemt op het doel en de cliënt.

Trainen gaat ook in fases, want je lichaam moet op het juiste moment op de juiste wijze geprikkeld worden. Dat is niet zomaar variëren, maar gepland. Dat noemt men periodiseren. Het is voor veel trainers een onderontwikkeld aspect is, maar het is cruciaal. Naast woorden (oefeningen) leer we je vooral ook de grammaticaregels van het trainen.

DETAILS FUNCTIONEEL TRAINEN

Voor wie?

De opleiding Functioneel Trainen wordt gevolgd door beginnende én gevorderde trainers die meer resultaat willen bereiken.

Leefstijlcoaches, fitnessinstructeurs, personal trainers, bewegingswetenschappers, gymdocenten en fysio- en oefentherapeuten geven aan dat ze de laatste wetenschappelijke inzichten vertaald willen zien in een concrete aanpak, waarbij ze elk advies en elke oefening in een trainingsprogramma kunnen verantwoorden.

Er is geen gebrek aan diepgang, maar de didactische structuur en het ondersteunde materiaal online zorgt ervoor dat men op elk niveau mee kan.

 

Wij hebben het standpunt dat je elke claim, elk advies, elke oefening moet kunnen verantwoorden. Het betekent dat we die bijna onmogelijke spagaat tussen wetenschap en praktijk maken, zodat jij een veel betere trainer wordt. Wil jij dat ook, dan is deze opleiding voor jou!

Inhoud

In onze opleiding wordt functioneel trainen niet bepaald door een methode, een serie oefeningen of de voorkeur voor materiaal, maar als een aanpak die de cliënt en het doel het snelst bij elkaar gaat brengen. Je leert de biomechanische en inspanningsfysiologische status van de cliënt en de vereisten van de taak op eenvoudige wijze in kaart brengen. Om vervolgens het gat te kunnen dichten op een manier die bij de cliën past. Een greep uit de onderwerpen die de revue zullen passeren.

 

  • Toegepaste biomechanica en inspanningsfysiologie
  • Coaching cue’s bij oefeningen
  • Motiveren
  • Onderbouwd programmeren
  • Effectief periodiseren

De gevorderde trainer / therapeut krijgt een systeem aangereikt waar hij / zij oude en nieuwe kennis kan verenigen en de puntjes op de ï kan zetten, terwijl de beginnende beweegspecialist, mede door online ondersteunend materiaal, goed mee kan en een solide fundament neerlegt.

Planning en structuur

Structuur

  • Maximaal 12 deelnemers
  • Totaal van 5 contactdagen van netto 3 uur
  • Een module wordt afgesloten met een theoretische online toets en klassikale toetsingsopdrachten
  • Tussen de contactdagen door zijn er diverse opdrachten waaronder leeswerk, video’s bekijken en oefenen
  • Elke lesdag wordt voorafgegaan door een uur herhaling van de vorige lesdag om alles scherp te krijgen
  • Op lesdag 5 van een module wordt er in principe geen nieuwe stof geïntroduceerd, maar herhalen we de hele module
  • Het is niet mogelijk om een gemiste dag in te halen, omdat er in onze kleine groepen geen ruimte meer is en omdat de lesdagen per docent iets anders in elkaar steken, maar aangezien er elke dag herhaling is van de vorige dag en de laatste herhaling van de hele module, blijkt men toch weinig te missen.

Planning

  • Elke week krijg je huiswerk op bestaande uit leeswerk en oefenopdrachten
  • Bereid je huiswerk voor, kijk vooral naar de video’s en maak aantekeningen, want op de contactdagen gaan vooral fysiek aan de slag!
  • Online staat staat videomateriaal van oefeningen of documentaires die men dient te beoordelen
  • Houdt rekening met 5-7 uur huiswerk per week, naast de contactdag
  • Je ontvangt een ongeveer een week voor aanvang digitaal leesmateriaal en instructies
Veelvoorkomende vragen (VVV)

Veelvoorkomende vragen (VVV)

 

  • Waarom heb je geen vooropleiding nodig?
    Wij hebben theorie kunnen omzetten in een flexibel, maar gestructureerde aanpak waar beginners veel houvast aan hebben en gevorderden juist hun bestaande en nieuwe kennis kunnen verenigen. Beginners kunnen met het ondersteunende online materiaal beslagen ten ijs komen.
  • Waarom maakt stage geen onderdeel uit van de opleiding
    Dit was ooit het geval, maar het is gebleken dat veel stagebegeleiders onze studenten niet afdoende bij kunnen staan. We kiezen daarom voor meer oefenen tijdens de opleiding.
  • Is dit een rijkserkende opleiding?
    Nee, Functioneel Trainen en ook onze PT essentials zijn geen rijkserkende opleidingen. Er is namelijk geen rijkserkenning voor de personal trainer. Er zijn rijkserkende fitnessopleidingen, maar ze zijn niet rijksbeschermd. Je krijgt dus geen exclusieve titel met rijkserkenning het heeft ook geen duidelijke toegevoegde waarde. Mocht er ooit rijkserkenning komen en noodzakelijk zijn, dan verwachten we een overgangsregeling.

Over Chivo

Chivo analyseert de wetenschappelijke literatuur en vertaalt dit naar de concrete handvatten. Deze vertaling wordt getoetst in de praktijk en doorlopend verbeterd. De successen en het falen helpen om continu ‘best-practices’ te ontwikkelen. Die trekken we vervolgens samen tot een effectieve aanpak die we je leren in onze module Functioneel Trainen. 

Testimonials

“Twee jaar geleden gestart met de Personal training opleiding. Voor mij is dit de beste opleiding van Nederland! Alles is wetenschappelijk onderbouwd en perfect toe te passen in de praktijk. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd!”, Justin Schoonderwoerd

“De beste en meest waardevolle opleiding die ik ooit heb gevolgd! Het heeft mijn leven compleet veranderd in zeer positieve zin”, Bas Verpoorten

“Ik heb bij Chivo de opleiding PT Essentials gevolgd en kan deze aan iedere aspirant PT’er aanbevelen. Binnen deze wetenschappelijk onderbouwde opleiding wordt een solide fundament gelegd, waarin je leert hoe je mensen écht kunt helpen. Ook voor meer ervaren PT’ers die op zoek zijn naar meer diepgang in hun vak is de opleiding een aanrader!”, Debbie Peverelli

Waar wacht je nog op?