Meer inzichten in eetimpulsen

door | sep 25, 2017 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Vitaliteitstherapeut | 0 Reacties

Voedingsbegeleiding gaat veel verder dan het beschikken over kennis van voeding. Het gaat in veel gevallen vooral om voeden, de eetimpuls, ofwel wat zorgt er nu voor dat iemand gaat eten? Daar is gelukkig in wetenschappelijke kringen al langer aandacht voor.
Niet snacken hoeft niet altijd goed uit te pakken
Onderzoekers waren geïnteresseerd in tussendoortjes, omdat vermoed wordt dat deze toch een substantieel deel van de energie-inname bepalen. Natuurlijk kan afgesproken worden om minder of niet te snacken, maar dat werkt niet altijd, aangezien de verdeling tussen goede- en slechte voeding een invloed heeft op de relatie met eten. Daarom is het interessant om te zien welke onbewuste signalen leiden tot snackgedrag. De onderzoekers gingen uit van 5 mogelijkheden:
5 potentiele eettriggers onderzocht
  1. De intentie om niet te snacken
  2. Zien dat iemand anders eet
  3. Aanwezigheid van voedsel
  4. Nabijheid van winkels waar je voeding kunt kopen
  5. Een negatieve emotie
Een elektronisch dagboek
In totaal kregen 61 deelnemers met een BMI van 18 tot 39, een elektronisch dagboek mee met een knop waar ze opdrukten als ze gingen eten. In 60 procent van de gevallen, kregen ze extra vragen zoals hoe ze zich voelden (5) of ze iemand zagen eten (2), etc. Deelnemers werden van tevoren getest op wilskracht en motivatie. Ook werden intenties (1) geïnventariseerd zoals het pakken van fruit, een laag kcal tussendoortje in plaats van snoep.
Verander de omgeving, specificeer de intenties
Na een week werden de data geanalyseerd en uiteindelijk bleken drie van de vijf factoren te correleren met het snackgedrag, namelijk zien dat iemand eet, de aanwezigheid van voedsel en een negatieve emotie. Het hebben van een gezonde intentie en ook winkels in de buurt voorspelden verder niets. Op basis daarvan kan men tot de conclusie komen dat de omgeving een belangrijk rol speelt. Men kan kiezen voor andere routes of concretere intenties als ‘als ik mij rot voel dan doe ik…’. Deze werken doorgaans beter dan algemene intenties die betrekking hebben op snacken zonder context.
Voedingsbegleiding gaat grotendeels over gedrag
Conclusie
Voedingsbegeleiding gaat grotendeels over gedrag en het is raadzaam om factoren die hier betrekking op hebben, mee te nemen. Maak daarom niet alleen afspraken over de hoeveelheid en de soort voedingsmiddelen die men eet, maar kijk ook op welke wijze de omgeving veranderd kan worden en werk aan specifiekere intenties.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Leefstijl':

Effectiviteit gezondheidsmanagement in het bedrijf

  Steeds vaker blijken bedrijven te investeren in gezondheidsmanagement en naar schatting hebben 50 miljoen werknemers over de hele wereld deze deels of geheel ondergaan. Een effectiviteitsanalyse die de wetenschappelijke toets kan doorstaan is zeldzaam, maar recent...

De glycemische index (GI) is nutteloos?

Het lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel te bewaken. Dat kan het lichaam uitstekend, maar op één of andere wijze vinden we het nodig om ons lichaam constant te micromanagen. De glycemische index/last is zo'n stuk gereedschap om ons lichaam...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Vitaliteitscoaching deel 2: Chronische stress is niet het probleem

  In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, gaan er zaken mis. Overgewicht, chronische ziekten en kennelijk nemen ook burn-out/depressie de overhand. Volgens sommigen heeft dat alles te maken chronische stress die het moderne leven met zich meebrengt waar we...

Positieve psychologie deel 7: 20 jaar jong, tijd voor een feestje?

Psychologie is de studie van het menselijk gedrag en de laatste honderd jaar toch vooral van ziekelijk gedrag. Hoewel er natuurlijk wel onderzoeken plaatsvonden die methoden onderzoeken om ons zelf te verbeteren, zijn die ondergesneeuwd geraakt. Vanaf 1998 veranderde...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Elliston KG (2017), Ferguson SG, Schüz B. Personal and situational predictors of everyday snacking: An application of temporal self-regulation theory. Br J Health Psychol. 2017 Jul 19.

Share This