Meer inzichten in eetimpulsen

door | sep 25, 2017 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Vitaliteitstherapeut | 0 Reacties

Voedingsbegeleiding gaat veel verder dan het beschikken over kennis van voeding. Het gaat in veel gevallen vooral om voeden, de eetimpuls, ofwel wat zorgt er nu voor dat iemand gaat eten? Daar is gelukkig in wetenschappelijke kringen al langer aandacht voor.
Niet snacken hoeft niet altijd goed uit te pakken
Onderzoekers waren geïnteresseerd in tussendoortjes, omdat vermoed wordt dat deze toch een substantieel deel van de energie-inname bepalen. Natuurlijk kan afgesproken worden om minder of niet te snacken, maar dat werkt niet altijd, aangezien de verdeling tussen goede- en slechte voeding een invloed heeft op de relatie met eten. Daarom is het interessant om te zien welke onbewuste signalen leiden tot snackgedrag. De onderzoekers gingen uit van 5 mogelijkheden:
5 potentiele eettriggers onderzocht
  1. De intentie om niet te snacken
  2. Zien dat iemand anders eet
  3. Aanwezigheid van voedsel
  4. Nabijheid van winkels waar je voeding kunt kopen
  5. Een negatieve emotie
Een elektronisch dagboek
In totaal kregen 61 deelnemers met een BMI van 18 tot 39, een elektronisch dagboek mee met een knop waar ze opdrukten als ze gingen eten. In 60 procent van de gevallen, kregen ze extra vragen zoals hoe ze zich voelden (5) of ze iemand zagen eten (2), etc. Deelnemers werden van tevoren getest op wilskracht en motivatie. Ook werden intenties (1) geïnventariseerd zoals het pakken van fruit, een laag kcal tussendoortje in plaats van snoep.
Verander de omgeving, specificeer de intenties
Na een week werden de data geanalyseerd en uiteindelijk bleken drie van de vijf factoren te correleren met het snackgedrag, namelijk zien dat iemand eet, de aanwezigheid van voedsel en een negatieve emotie. Het hebben van een gezonde intentie en ook winkels in de buurt voorspelden verder niets. Op basis daarvan kan men tot de conclusie komen dat de omgeving een belangrijk rol speelt. Men kan kiezen voor andere routes of concretere intenties als ‘als ik mij rot voel dan doe ik…’. Deze werken doorgaans beter dan algemene intenties die betrekking hebben op snacken zonder context.
Onze artikelen zijn niet alleen op categorieën ingedeeld, maar ook voorzien van 'tags'. Je kunt ook artikelen zoeken op basis van een specifiek tag uit de tagwolk.

 

Voedingsbegleiding gaat grotendeels over gedrag
Conclusie
Voedingsbegeleiding gaat grotendeels over gedrag en het is raadzaam om factoren die hier betrekking op hebben, mee te nemen. Maak daarom niet alleen afspraken over de hoeveelheid en de soort voedingsmiddelen die men eet, maar kijk ook op welke wijze de omgeving veranderd kan worden en werk aan specifiekere intenties.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Leefstijl':

Bestaan ochtend- en avondmensen in de natuur?

Als we gaan kamperen dan verandert ons slaappatroon, want we gaan vroeger naar bed en komen er gemiddeld ook vroeger uit. Dat geldt ook voor de avondmensen, maar zou het dan betekenen dat de avondmens eigenlijk niet bestaat? Hoe zit het dan bij traditioneel levende...

Obesitas, leefstijl- of vitaliteitsvraagstuk?

We hebben in Nederland geen goede oplossing voor obesitas en blijven roepen dat obesitas ongezond is, heeft tot nu toe niets uitgehaald. Sterker nog, er zijn redenen om aan te nemen dat het juist de zaak verergert. Nu neemt het draagvlak toe voor leefstijlcoaching,...

Dik door laag rustmetabolisme?

Het basaal rustmetabolisme (BMR) tussen mensen verschilt, ook bij gelijk gewicht. Een laag rustmetabolisme zou ervoor zorgen dat je aankomt, zo wordt algemeen verondersteld, want je verbrandt immers minder.   Er werd een rustmetabolisme van meer dan 700...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Het placebo-effect, omarmen of verstoten?

Microbioloog Rosanne Hertzberger, voedingswetenschapper Martijn Katan en ook TV-presentator Arjen Lubach hebben zich de afgelopen weken uitgesproken over het placebo-effect. Terwijl Hertzberger pleit voor de inzet van alternatieve geneeswijzen, wijzen de heren het...

Bestaan ochtend- en avondmensen in de natuur?

Als we gaan kamperen dan verandert ons slaappatroon, want we gaan vroeger naar bed en komen er gemiddeld ook vroeger uit. Dat geldt ook voor de avondmensen, maar zou het dan betekenen dat de avondmens eigenlijk niet bestaat? Hoe zit het dan bij traditioneel levende...

EQ een factor in vitaliteitsmanagement?

In 1995 nam het begrip emotionele intelligentie een enorme vlucht met de publicatie van het zelfhulpboek van psycholoog Daniel Goleman. Emotionele intelligentie of EQ zoals we het zullen afkorten, zou volgens Goleman voor zakelijk en privé succes, belangrijker zijn...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We proberen altijd zo zorgvuldig mogelijk onze artikelen samen te stellen, maar we sluiten niet uit dat er zo nu en dan een onregelmatigheid in optreedt. We zouden het waarderen als je dit meldt als reactie op het artikel. Daarnaast vinden we het belangrijk om te melden dat een artikel nooit een uitputtend stuk kan zijn over een onderwerp en daarmee altijd onvolledig. Dat wil niet zeggen dat de stelling niet klopt. Het is daarom altijd raadzaam om bij eventuele vragen de relevantie in het oog te houden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Elliston KG (2017), Ferguson SG, Schüz B. Personal and situational predictors of everyday snacking: An application of temporal self-regulation theory. Br J Health Psychol. 2017 Jul 19.

Share This