Bevat chocolade verslavende voedingsstoffen?

door | mei 14, 2017 | Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Het brein reguleert de homeostase van ons lichaam en daarmee ook ons gewicht. Dat lukt bij sommigen beter dan bij anderen, waar het brein van slag lijkt te raken door de dopaminevloed. Chocolade heeft een stevige reputatie op dat vlak en de vraag is of chocolade verslavend is?

Welke stof zorgt voor het verslavend effect?

Dopamine
Ons brein heeft een beloningscentrum waarin de neurotransmitter dopamine een hoofdrol lijkt te spelen. Het stimuleren van dopamine-aanmaak, versterkt het gedrag, zoals dat ook gebeurt bij drugsverslaving. Aangezien chocolade tot de absolute top behoort van voedingsmiddelen, waar vooral vrouwen naar snakken (Hill AJ 1994), is het de vraag of chocolade niet gewoon verslavend is. Dat zou kunnen door de aanwezige stof theobromine, die aanmaak van dopamine stimuleert. Een andere kandidaat is het aanwezige suiker. Onderzoekers die willen weten welke stof nu precies voor het effect zorgt, die trekken een voedingsmiddel uit elkaar om deze te testen (Michener W 1994).

Chocolade ontmanteld

Het onderzoek
Een groep zelfbenoemde chocoladeverslaafden kreeg geblindeerde dozen, elk met een nummer van een tot en met zes. Elke doos bevatte een set aanvullende instructies met daarnaast elk de volgende unieke inhoud.

  1. Reep 44g melkchocolade (240 kcal)
  2. Zes geblindeerde capsules met cacaopoeder (16 kcal)
  3. Zes geblindeerde capsules met bloem (16 kcal)
  4. Reep 42,7g witte chocolade (240 kcal)
  5. 39,9g witte chocolade en zes geblindeerde capsules met cacao poeder (240 kcal)
  6. Niets, de doos was leeg

Snakken, dan los…

Als de deelnemers naar chocolade begonnen te snakken, dan mochten ze een van de willekeurig toegewezen dozen openen, waarna ze de inhoud mochten nuttigen. Ze moesten daarbij vastleggen of en hoeveel hun drang bevredigd werd. Dit bleek vooral het geval te zijn bij optie nummer 1 (melkchocolade) en in aanzienlijk mindere mate bij optie 4 en 5 met de witte chocolade. Het meest bijzondere is wel dat optie 5 aanzienlijk minder scoorde dan optie 1, terwijl deze nutriënttechnisch volledig gelijk zijn. Als voedselverslaving vooral gevoed wordt door suiker, dan zouden opties 1, 4 en 5 even goed moeten scoren. Ook bijzonder is dat optie 1 geen theobromine bevat, maar toch het hoogst scoorde. Er is dus met alle varianten geen directe relatie te vinden met een enkele stof.

Onze artikelen zijn niet alleen op categorieën ingedeeld, maar ook voorzien van 'tags'. Je kunt ook artikelen zoeken op basis van een specifiek tag uit de tagwolk.

 

Het gaat niet om een enkele stof, maar om de totaalbeleving

Conclusie
Chocolade bevat verschillende stoffen die zouden leiden tot verslaving waaronder suiker en theobromine. Als onderzoekers deze stoffen uiteen trekken, zonder dat de deelnemer precies weet wat er in zit, dan blijkt dat geen van deze stoffen op zichzelf staand te zorgen voor het effect. Er zit dus geen verslavende stof in chocolade en het effect kan niet neurobiologisch verklaard worden. Het gaat om de totaalbeleving van het product en daarmee is de chocoliefde vooral psychoneurobiologisch.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

De psychologie van rigide-, flexibel- en functioneel diëten

Diëten kunnen de mens flink bezighouden en het is niet voor niets dat men op bijvoorbeeld Amazon 220.000 resultaten terugkrijgt met de zoekterm 'diet books'. Deze preoccupatie met voedingsregels heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische consequenties....

Insuline onbegrepen deel 12: De visie van dr. Jason Fung

Het draagvlak voor een lowcarb dieet als geneeskundige interventie neemt toe. Dat komt mede door medische voorstanders als dr. Jason Fung, die de massa weten te bereiken met geloofwaardige video's op YouTube. In het geval van Fung, gaat het om een charismatische...

Summerschool 2017: Groeien doe je in de zomer!

Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen, waar je...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Hoe gezond is vaping met de elektronische sigaret?

Vaping, ofwel het roken van de damp (vapor) van elektronische sigaretten, wordt steeds populairder als vervanging van de standaardsigaretten, vooral onder de jonge rokers. Ze worden gepromoot als het gezondere alternatief en inmiddels wordt er steeds meer...

Is het einde van het schade-pijnmodel nabij?

Stel je voor dat men tijdens een operatie aan een artroseknie niets verandert. De boel wordt opengemaakt, maar vervolgens met onverrichte zaken weer dichtgenaaid. Zou de patient erna beter functioneren en minder pijn ervaren? Het antwoord is ja en net zo goed als bij...

Hoe blessuregevoelig is yoga?

Yoga is doorgaans een relatief rustige vorm van bewegen met veel eindstandige gewrichtsposities. Het statische en vaak spirituele karakter vereist focus en de combinatie met meditatie leidt veelal tot ontspanning. Yoga heeft mede daarom de reputatie heilzaam te zijn...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hill AJ (1994), Heaton-Brown L. The experience of food craving: a prospective investigation in healthy women. J Psychosom Res. 1994 Nov;38(8):801-14.
  • Michener W (1994), Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav. 1994 Sep;56(3):419-22

Share This