Bevat chocolade verslavende voedingsstoffen?

door | mei 14, 2017 | Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Het brein reguleert de homeostase van ons lichaam en daarmee ook ons gewicht. Dat lukt bij sommigen beter dan bij anderen, waar het brein van slag lijkt te raken door de dopaminevloed. Chocolade heeft een stevige reputatie op dat vlak en de vraag is of chocolade verslavend is?

Welke stof zorgt voor het verslavend effect?

Dopamine
Ons brein heeft een beloningscentrum waarin de neurotransmitter dopamine een hoofdrol lijkt te spelen. Het stimuleren van dopamine-aanmaak, versterkt het gedrag en er lijken daarmee overeenkomsten met drugsverslaving. Aangezien chocolade tot de absolute top behoort van voedingsmiddelen, waar vooral vrouwen naar snakken (Hill AJ 1994), is het de vraag of chocolade niet gewoon verslavend is. Dat zou kunnen door de aanwezige stof theobromine, die aanmaak van dopamine stimuleert. Een andere kandidaat is het aanwezige suiker. Onderzoekers die willen weten welke stof nu precies voor het effect zorgt, die trekken een voedingsmiddel uit elkaar om deze te testen (Michener W 1994).

Chocolade ontmanteld

Het onderzoek
Een groep zelfbenoemde chocoladeverslaafden kreeg geblindeerde dozen, elk met een nummer van een tot en met zes. Elke doos bevatte een set aanvullende instructies met daarnaast elk de volgende unieke inhoud.

  1. Reep 44g melkchocolade (240 kcal)
  2. Zes geblindeerde capsules met cacaopoeder (16 kcal)
  3. Zes geblindeerde capsules met bloem (16 kcal)
  4. Reep 42,7g witte chocolade (240 kcal)
  5. 39,9g witte chocolade en zes geblindeerde capsules met cacao poeder (240 kcal)
  6. Niets, de doos was leeg

Snakken, dan los…

Als de deelnemers naar chocolade begonnen te snakken, dan mochten ze een van de willekeurig toegewezen dozen openen, waarna ze de inhoud mochten nuttigen. Ze moesten daarbij vastleggen of en hoeveel hun drang bevredigd werd. Dit bleek vooral het geval te zijn bij optie nummer 1 (melkchocolade) en in aanzienlijk mindere mate bij optie 4 en 5 met de witte chocolade. Het meest bijzondere is wel dat optie 5 aanzienlijk minder scoorde dan optie 1, terwijl deze nutriënttechnisch volledig gelijk zijn. Als voedselverslaving vooral gevoed wordt door suiker, dan zouden opties 1, 4 en 5 even goed moeten scoren. Ook bijzonder is dat optie 1 geen theobromine bevat, maar toch het hoogst scoorde. Er is dus met alle varianten geen directe relatie te vinden met een enkele stof.

Het gaat niet om een enkele stof, maar om de totaalbeleving

Conclusie
Chocolade bevat verschillende stoffen die zouden leiden tot verslaving waaronder suiker en theobromine. Als onderzoekers deze stoffen uiteen trekken, zonder dat de deelnemer precies weet wat er in zit, dan blijkt dat geen van deze stoffen op zichzelf staand te zorgen voor het effect. Er zit dus geen verslavende stof in chocolade en het effect kan niet neurobiologisch verklaard worden. Het gaat om de totaalbeleving van het product en daarmee is de chocoliefde vooral psychoneurobiologisch.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hoe effectief en gezond is vasten?

Vasten is een millennia-oude traditie die ingezet werd om zowel het lichaam als de geest te reinigen. Tegenwoordig wordt het steeds vaker ingezet om af te slanken of om metabool gezonder te worden. Gelukkig neemt onderzoek toe en krijgen we langzamerhand steeds betere...

Is emotie-eten een zinloos begrip?

We kennen allemaal het clichébeeld van de emotie-eter, die zijn of haar troost vindt in eten. Ook zijn er diverse onderzoeken, die een jeugdtrauma associëren met een verhoogd risico op obesitas. Het sterkt het beeld dat negatieve emoties en stress de oorzaak zijn van...

Supplement HMB voor (half)gevorderde krachtsporters

Het effect van β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB), een metaboliet dat gevormd wordt uit het aminozuur leucine, is populair onder de sporters die de meest effectieve route zoeken om spiermassa te vergroten, vetmassa te minderen en sterker te worden. Maakt HMB een...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Voor chronische pijn kun je naar de vitaliteitstherapeut

Ongeveer 18 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijnklachten en ze kunnen niet echt ergens terecht. Bloed- en beeldvormend onderzoek wijzen niets uit en pijnstillers werken steeds korter. De vlucht naar het alternatieve circuit is...

Misverstanden over millennials

Het is zonder meer waar dat we het tegenwoordig meer welvaart genieten dan voorheen. De generatie die daar de vruchten van plukt, de zogenaamde Millennials, die zijn mede gevormd door deze welvaart. Volgens Simon Sinek, hebben ze als gevolg daarvan geen goede...

Boekrecensie: Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen een zelfs terugdraaien. Dit staat op de achterzijde van het boek geschreven door specialisten Hanno Pijl en Karine Hoenderdos. Het is geen nieuw boek, maar wel een die dit...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hill AJ (1994), Heaton-Brown L. The experience of food craving: a prospective investigation in healthy women. J Psychosom Res. 1994 Nov;38(8):801-14.
  • Michener W (1994), Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav. 1994 Sep;56(3):419-22

Share This